Gala „Bun de tipar” 2014

În cadrul Galei Industriei de Carte „Bun de tipar”, ediția a III-a 2014, la categoria CEA MAI BUNĂ CARTE A ANULUI, secțiunea „nonficțiune”, premiul special al juriului a fost acordat lui Mihai Goțiu, pentru Afacerea Roșia Montana” (Editura Tact).

-_MG_3787

Mihai Goțiu a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor noastre:

SemneBune: Ce reprezintă acest premiu pentru dumneavoastră mai ales în condițiile politice actuale? Ce înseamnă el pentru o carte ca aceasta?

Mihai Goțiu: Înseamnă foarte mult, în primul rând pentru că devine oficial, într-un anumt mod, ideea că Roșia Montană e semnificativă pentru România și e important pentru ceea ce se întâmplă în România, pentru societatea civilă, pentru o schimbare pe care o așteptăm de foarte mult timp și pe care, ca să fiu un pic lipsit de modestie, am anticipat-o încă din 2007, când am scris pentru prima dată că Roșia Montană va deveni cea mai importantă mișcare civică din România. Practic, din acest moment, sau nu neapărat din acest moment, fiindcă nu premiul este cel care certifică, se recunoaște, într-un fel că Roșia Montana este ceva de care trebuie să ținem cont și de care ne legăm speranțele, pentru o schimbare în mentalitățile întregii societăți.

SB: Și ce ar trebui să facem cu toții pentru a schimba mentalitățile?

MG: În primul rând să încercăm să înțelegem tot ce a însemnat cazul Roșia Montană, sub toate aspectele, din punct de vedere economic, din punctul de vedere al corupției, al intereselor politice, dar și din punctul de vedere al formării unei acțiuni civice care nu are precedent în România. Eu cred că în momentul în care vom înțelege acest caz, vom înțelege tot ce s-a întâmplat în România, în ultimii 25 de ani, sub toate aspectele, și vom înțelege cum într-adevăr putem să facem ceva și cum putem să schimbăm ceva în societate.

-_MG_3812

galaBTGala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” este un eveniment organizat de Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul AFCN.

Sponsor: Dacia.

Un eveniment susținut de: TVR, ARCUB, Primăria Municipiului București, Ministerul Culturii, Biblioteca Naţională a României, Mușat & Asociații.

Cu sprijinul: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Printescu, Florăria Amazon.

Parteneri: CLB, ANBPR, ICR, Info carte.

Parteneri media: RFI, Observator cultural, Bookaholic, Știrile TVR, ziare.com, România literară, Dilema Veche, Societate și cultură, BookMag, Agenția de Carte, SemneBune, Radio România Cultural, Literatura de azi, 24-FUN.

va urma

.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Ion-Valentin Ceaușescu
Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.