Economia inegalităţilor, de Thomas Piketty

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 22.08.2014 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , .

  • economia inegalitatilor_eseu-a„Cum pot fi remediate inegalităţile? Cartea lui Thomas Piketty vine să clarifice problema.” (Le Monde)

Disponibilă din această săptămînă în librăriile din toată ţara, Economia inegalităţilor semnată de Thomas Piketty a apărut în colecţia „Eseuri & confesiuni” a Editurii Polirom, în traducerea lui Cătălin Drăcşineanu.

Economia inegalităţilor reprezintă o expunere condensată a ideilor dezvoltate de economistul francez în bestsellerul internaţional Capitalul în secolul XXI.

Inegalităţile economice sînt consecinţa concentrării capitalului în mîinile cîtorva persoane? Creşterea cheltuielilor pentru educaţie poate diminua decisiv inegalitatea de şanse? Sistemele moderne de transfer de capital garantează o bună redistribuire sau trebuie regîndite?

În căutarea soluţiei, celebrul economist se concentrează mai întîi asupra inegalităţii capital/muncă, aspect fundamental al analizei sociale începînd cu secolul al XIX-lea, pentru a ajunge la problema centrală în prezent: inegalitatea veniturilor provenite din muncă.

Thomas Piketty recurge în eseul său la exemple din diferite ţări pentru a analiza mecanismele aflate la baza inegalităţilor şi a găsi o cale de diminuare a acestora.

„Doar o analiză minuţioasă a mecanismelor socio­economice care produc inegalitatea ne‑ar putea per­mite să dăm partea lor de dreptate acestor două viziuni extreme [dreapta liberală şi stînga tradiţională] ale redistribuirii şi, poate, să contribuim astfel la implementarea unei redistribuiri mai corecte şi mai eficiente. Obiectivul acestei cărţi este de a prezenta stadiul actual al cunoştinţelor care ne permit să progresăm în această direcţie”, subliniază autorul în introducerea volumului.

Thomas Piketty este director de studii la École des hautes études en sciences sociales şi profesor la École d’économie de Paris, specializat în studiul inegalităţilor economice, mai ales din perspectivă istorică şi comparativă. Dintre lucrările publicate, menţionăm: Les hauts revenus en France au XXe siècle. Inégalités et redistributions 1901-1998 (2001), Peut-on sauver l’Europe? Chroniques 2004-2012 (2012), Le Capital au XXIe siècle (2013). În 2013 a primit premiul Yrjö Jahnsson, acordat de European Economic Association.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.