Don Quijote, balet pentru copii

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 7.02.2014 în rubrica Mondolit și are asociate următoarele etichete: , .

Revista presei culturale – 07-02-2014

 

O recomandare de lectura, un spectacol pentru cei mici, o intalnire speciala cu Radu Beligan, un film de actiune si un eveniment inedit – iata cu ce incheiem saptamana recomandarilor culturale.

 

Pe semnebune.ro gasiti si astazi cronica unei carti, in cazul in care sunteti in cautare de ceva de citit si nu va puteti hotari ce sa alegeti. De data aceasta, Sowilo scrie despre romanul Fata tacuta, de Peter Høeg. „Există cărți ale căror fire încâlcite nu-ți dau pace și ești nevoit să devii un detectiv al paginilor ”ascunse”. Fata tăcută  a lui Peter Høeg indică în mod clar acest lucru, având în vedere narațiunea complicată și apariția unui șir interminabil de personaje care aparent nu-și au locul. Sunt nevoită să scriu mai mult despre stil și despre contextul danez decât despre acțiunea cărții, care în cele din urmă este ”rezolvată” datorită atenției cititorului”, citim din cronica de pe semnebune.ro, care continua cu detaliile amintite, spre intelegerea celor care ar dori sa se apropie de aceasta carte.

**

Celebrul personaj al lui Cervantes, Don Quijote, va prinde viata, incepand de saptamana viitoare, pe scena Operei Comice pentru Copii, aflam de pe hotnews.ro. „Celebrul roman spaniol semnat de Miguel de Cervantes Saavedra a fost transformat într-un balet a cărui muzică plină de viaţă, cu ritm de castaniete ce evocă evantaie şi fuste cu volane colorate, a fost concepută de compozitorul austriac Ludwig Minkus. Aventurile pline de umor ale exoticului personaj Don Quijote vă aşteaptă în zilele de luni (10, 17, 24 februarie) şi de marţi (11, 18, 25 februarie), de la orele 11.00 şi 13.00 (două reprezentaţii în aceeaşi zi). Spectacolul de balet de pe scena Operei Comice Pentru Copii poartă semnătură regizorală şi coregrafică a lui Mihai Babuska, artist a cărui carieră a fost puternic marcată de activitatea sa ca balerin, coregraf sau director al companiei de balet în cadrul Operei Naţionale Bucureşti şi care a dansat în toate rolurile majore ale baletului clasic pe scene din ţară şi străinătate, dedicându-se ulterior coregrafiei”, citim din prezentarea de pe hotnews.ro.

**

Daca sunteti fani ai filmelor de actiune, pe postmodern.ro gasiti detalii despre un film care are premiera in cinematografele de la noi astazi. „RoboCop este un remake al filmului de succes cu același nume lansat în 1987 și regizat de Paul Verhoeven (Total Recall, Basic Instinct). Acțiunea are loc în anul 2029, când știința roboticii este foarte avansată. Alex Murphy (Joel Kinnaman) este un ofițer de poliție din Detroit care își practică meseria cu multă seriozitate. În timpul unei misiuni este rănit mortal, iar specialiștii de la Omnicorp apelează la robotică pentru a-i salva viața. În acest mod, fostul ofițer de poliție devine un cyborg și revine pe străzile orașului unde luptă împotriva criminalității. Noua ecranizare va beneficia de cea mai avansată tehnologie în ceea ce privește obținerea efectelor speciale, rezultatul anunțându-se a fi unul spectaculos. Din distribuție fac parte actori precum: Gary Oldman (…), Samuel L. Jackson (…), Michael Keaton (…), Joel Kinnamann (…)”, citim de pe postmodern.ro.

**

Iubitorii de teatru pot petrece o seară specială în compania maestrului Radu Beligan, joi, 13 februarie, la CreArT, aflăm de pe bigcitylife.ro. „Din cei 95 de ani de viata, 75 de ani au fost in slujba teatrului. Domnul Radu Beligan va invită să îl însoțiți într-o călătorie plină de poezie și umor prin miraculoasele culise ale unei istorii care se confundă cu istoria ultimului secol de teatru românesc. Spectacolul autobiografic, impresionant prin amploarea mărturisirilor sale, poartă amprenta unei vieți de excepție și ni-l înfățișează pe Radu Beligan în ipostazele de  actor, profesor, regizor, director de teatru şi scriitor, ipostaze pe care și le-a asumat de-a lungul vieții”, citim de pe bigcitylife.ro. Spectacolul va începe la ora 20.

**

Incheiem tot cu semnebune.ro, care va fi partener al unui eveniment inedit organizat saptamana viitoare de catre Meniu a la Carte. „Februarie cu nămeți și zloată. Meniu a la Carte a pus piciorul în prag și a decis: un incendiu va restabili ordinea corectă a lucrurilor! Ne apropiem cu pași rapizi de sărbătorile iubirii (fie de import sau de plai mioritic) așa că începem festivalul de topit gheața cu un nou eveniment. Vă așteptăm, miercuri 12 februarie, de pe la 7 seara, în club Panic să aprindem torțele cu pasiuni inflamate, gelozii mistuitoare și năravuri licențioase… atenție! Nu ne jucăm cu focuri bengale! Povestea de dragoste va fi moderată cu luciditatea scepticului domn Adrian Suciu”, citim din prezentarea evenimentului, de pe semnebune.ro. Tot acolo gasiti si alte detalii despre ce se va intampla in seara amintita. Detalii clare sau nu. Doar cat sa va starneasca un pic de curiozitate.

 

Aceasta a fost revista presei culturale dinaintea weekendului, ne recitim/reauzim luni dimineata, cu noutatile literare din lumea larga.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.