Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes

cum-a-ars-o-anghelescuApărut anul acesta la editura Herg Benet, Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes este un roman pamflet care ne scoate din registrul obișnuit al romanelor Cristinei Nemerovschi.

Dacă vă așteptați la , droguri și alcool, veți fi dezamăgiți. Gigi Anghelescu este total împotriva dezmățului modern. El este un om serios, fost angajat al unei bănci și viitor scriitor de succes. Desigur, ca orice personaj pe cale să înfăptuiască ceva măreț, el este ajutat de aliați de nădejde: mama, care îi face mâncare în fiecare zi și care aleargă să îi plătească nota la cafenea după întâlnirile amoroase, prietenii scriitori Georgescu și Mateescu, care plătesc obscure să le publice cărțile și babe poetese de pe Facebook, în capul cărora se ușurează porumbeii nemernici.

 

Anghelescu este un anti-personaj. El eșuează lamentabil în tot ceea ce își propune, dar ceea ce îl face amuzant este tocmai faptul că nu realizează niciodată penibilul situațiilor în care se găsește. El merge la întâlnire cu o vedetă autohtonă care-l confundă cu un manelist bogat, invită la întâlnire în Cișmigiu o babă care scrie poezii religioase, negociază cu un director de editură înainte de a-i prezenta două poezii pe niște foi aduse în geanta de plajă a mamei lui, participă fără să vrea la o demonstrație pentru drepturile homosexualilor și recită poeme în fața unei audiențe formate dintr-un singur om, și acela chiar dușmanul lui cel mai mare, Cernătescu, un autor căruia chiar i se cumpără cărțile.

Iubirea ne face mai buni

Pe umeri de păuni,

În durerea liniștii nopții

Niciodată nu vom fi împăcații sorții.

– Gigi Anghelescu

La tot pasul, Anghelescu se simte urmărit și sabotat de personaje malefice, precum ‘demiugrul’ sau Cernătescu, ceea ce, din nou, îi dă lui Nemerovschi ocazia să îl ridiculizeze pe ‘viitorul scriitor de succes’. Gândacii devin spionii demiurgului și Anghelescu cotrobăie chiar și prin propriul coș de gunoi în căutarea instalațiilor de urmărire. De fapt, personajul Anghelescu pendulează mereu între ridicol și nebunie, ca și restul personajelor pe care le întâlnește. Dintre ele, criticul literar Horațiu Antoniu se remarcă prin prostie și îngâmfare. Aici devine foarte evident și caracterul de pamflet al romanului, pentru că trăsăturile negative ale criticului sunt mult exacerbate și ridiculizate.

De altfel, singurele personaje cu un aer de normalitate din roman par să fie un chelner și un director de editură cu șosete murdare. În apărarea lui Anghelescu, însă, pot spune că este printre puținii ambițioși literari din carte, dacă nu singurul, care nu este și agramat.

cristina-nemerovschi

După ce ne-a obișnuit cu povești urbane și suburbane despre tineri inteligenți și rebeli , iată că o găsim pe Nemerovschi scriind cu aceeași poftă și cu același umor și despre un personaj de 40 de ani, care întruchipează tot ce detestăm la societatea românească în general și la cercurile cu pretenții literare în particular. Deși stilul cursiv și ușor de urmărit al lui Nemerovschi rămâne același, nu vă așteptati să găsiți în Cum a ars-o Anghelescu o lună ca scriitor de succes vreo asemănare cu romanele din trilogia Sânge satanic, cu Pervertirea sau cu nymphette_dark99, pentru că veți fi dezamăgiți.

Așteptați-vă, însă, la un final neașteptat și veți fi răsplătiți cu o surpriză.

Sursa foto aici.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.