Cu Cărtărescu despre Marele Gatsby

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 21.01.2014 în rubrica Mondolit, Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Revista presei culturale – 21-01-2014

 

Seară F. Scott Fitzgerald cu Mircea Cărtărescu, Năpasta în versiune modernă, cronica unui roman al Doinei Ruşti, filmele pe care le vom vedea în acest an pe marile ecrane şi lectură publică dintr-un volum de poezie – iată ştirile culturale cu care începem ziua.

 

Dacă vă interesează reconstituirea atmosferei nebuneşti şi romantice din Marele Gatsby, treceţi în această seară pe la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde va avea loc o Seară F. Scott Fitzgerald, aflăm de pe semnebune.ro. Se va vorbi, cum spuneam, despre Marele Gatsby, dar şi despre un alt roman celebru al scriitorului american, Blândeţea nopţii, ambele apărute recent la Editura Humanitas. „Invitaţi la dezbatere sunt scriitorul Mircea Cărtărescu,  Alexandra Rusu, editor Booktopia.ro şi Andreea Răsuceanu, critic literar şi redactor Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu un recital de jazz susţinut de Maria Răducanu (voce şi chitară) şi Hanno Höfer (voce, chitară şi muzicuţă”, citim de pe semnebune.ro. Mai spunem doar că evenimentul începe la ora 19 şi vă sfătuim să nu-l rataţi.

**

O versiune modernă a celebrei piese de teatru Năpasta, de Caragiale, poate fă văzută săptămâna aceasta pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, aflăm de pe postmodern.ro. „Cum se împacă clasicitatea textului lui Caragiale cu montările inovatoare ale lui Afrim rămâne să descoperim. Cert este că vorbim despre o adaptare modernă, în care Anca (Crina Semciuc/ Simona Popescu) devine creatoare de modă, iar decorul este de factură citadină. Marius Manole, Mihai Călin şi Emilian Oprea completează distribuţia acestei piese despre răzbunare, obsesie şi nebunie. Drama personajelor este intensificata de tonalitatea gravă a melodiilor interpretate de Luiza Zan şi Valentin Luca, iar costumele semnate Cosmin Florea imprimă spectacolului o notă suprarealistă”, citim din prezentarea de pe postmodern.ro. Spectacolul se va juca mâine şi poimâine, de la ora 20.

**

Rubrica Dosar de scriitor, de săptămâna aceasta, de pe semnebune.ro, este dedicată unui nou episod despre literatura Doinei Ruşti. De data aceasta, Andreea Banciu scrie despre romanul Omuleţul roşu. „Dacă vă plac romanele-mozaic, romanele detaliilor alese cu grijă, în care imaginile se formează progresiv, de la un capitol la celălalt, atunci romanul pe care vi-l propun săptămâna aceasta, în seria „Doina Ruşti” nu trebuie ratat. (…) Personajul principal, Laura Iosa, femeie educată, cultă, pendulează între cotidianul dezamăgitor, al ipocriziei academice și supraviețuirii cu resurse limitate, pasiunea pentru un bărbat cu care are o relație profesional-platonică, în mediul virtual, și relația neobișnuită cu un personaj fantastic, neobișnuit, cu ”aerul distins şi spiritualizat pe care îl are Keanu Reeves”, citim din cronica de pe semnebune.ro, care continuă cu detalii convingătoare despre acest roman al Doinei Ruşti.

**

De pe ziarulmetropolis.ro reţinem astăzi un articol detaliat despre filmele pe care le vom vedea anul acesta în cinematografele româneşti, printre ele, multe premiate la diverse festivaluri. „Distribuitorii de film români au pregătit pentru anul 2014 o gamă variată de lungmetraje, astfel că cinefilii vor putea vedea pe marile ecrane pelicule premiate la Globul de Aur şi Cannes, producţii care se află în cursa pentru Oscar, dar şi filme de acţiune realizate în pur stil hollywoodian. „Începând din 7 noiembrie, pasionaţii de SF-uri vor putea urmări în cinematografele româneşti “Interstellar”, regizat de Christopher Nolan, cu Jessica Chastain, Matt Damon şi Anne Hathaway, iar pe 14 noiembrie va fi lansată drama “Fury”, cu Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf. MediaProDistribution încheie anul 2014 cu actorii Javier Bardem, Idris Elba şi Sean Penn, care vor putea fi văzuţi în lungmetrajul de acţiune “Gunman”, regizat de Pierre Morel. La rândul său, compania de distribuţie Ro Image a declarat pentru Mediafax că începe anul 2014, pe 17 ianuarie, cu filmul “Jack Ryan: Agentul din umbră”, de Kenneth Branagh şi va continua cu “Un poliţist şi jumătate”, în care joacă şi actorul român Dragoş Bucur”, citim de pe ziarulmetropolis.ro, unde lista cu filmele de care ne vom bucura  anul acesta este mult mai lungă şi mai detaliată.

**

Din rubrica Repere culturale, tot de pe semnebune.ro, aflăm că Librăria Humanitas de la Cişmigiu va găzdui în weekend o seară de poezie. „Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autoare: Cecilia Ştefănescu, Cezar Paul-Bădescu şi Bogdan O. Popescu. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura pentu copii”, citim de pe semnebune.ro, unde găsiţi mai multe informaţii despre Ioana Nicolaie şi despre creaţiile ei.

 

Acestea au fost noutăţile culturale, noi vi le-am oferit, rămâne ca voi să alegeţi. Şi să ne spuneţi ce vă place. Dacă vă place. Ne citim/auzim şi mâine dimineaţă, pe semnebune.ro şi la SportTotal FM.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.