Adriana Babeţi despre Premiul „Cartea Anului 2013”

Săptămâna trecută au povestit, alături de Adriana Babeți: Livius Ciocârlie, Ioana Pârvulescu, şi Bogdan-Alexandru Stănescu, despre Amazoanele. O poveste.

„Un premiu literar pune o coroniţă pe creştetul celui cu numele scris pe coperta cărţii. Aşa este. Numai că, de fapt, premiile acestea ar trebui să îi răsplătească şi pe toţi cei care l-au sprijinit, ajutat, încurajat, îndrumat pe autor. În cazul Amazoanelor… mele ştiu sigur că aşa ar trebui să fie. Faptul că un juriu exigent a ales-o drept «cartea anului» dintr-o suită de volume care puteau cuceri la fel de bine acelaşi titlu încununează şi munca discretă, de nepreţuit, a celor din minunata echipă a Poliromului şi a prietenilor care mi-au fost alături în fel şi chip, pas cu pas, de atîta vreme. Le mulţumesc încă o dată tuturor.”

amazoanele1Sîmbătă, 22 februarie 2014, Premiul „Cartea Anului 2013” a fost decernat scriitoarei Adrianei Babeţi, unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, pentru volumul Amazoanele. O poveste, apărut la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”, disponibil şi în ediţie digitală.

Festivitatea de decernare a premiului acordat de revista Romania literara s-a desfasurat în Sala Rondă a Hotelului Intercontinental din Bucureşti, iar premiul a fost înmînat de scriitorul Varujan Vosganian, laureat al premiului „Cartea Anului 2009” pentru romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009). Juriul care a desemnat volumul cîştigător a fost format din Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, şi redactori ai revistei România literară.

Nominalizările pentru Premiul „Cartea anului 2013”:  Fals tratat de manipulare, de Ana Blandiana (editura Humanitas), Exerciţii de imaturitate, de Livius Ciocârlie (Cartea Românească), Ce a fost. Cum a fost, Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache (Polirom, în coeditare cu Cartea Românească), Negru şi Roşu, de Ioan T. Morar (Polirom), Costumul negru, de Adrian Popescu (Cartea Românească), şi traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari a volumului Eroul discret, de Mario Vargas Llosa (Humanitas).

adriana babetiCu o bibliografie impresionantă, Amazoanele. O poveste reprezintă o incursiune exhaustivă în lumea femeilor războinice, o călătorie virtuală ce porneşte din Antichitate şi ajunge pînă în secolul XXI. Printre „protagonistele” acestei poveşti fascinante se află Clorinda, Pentesileea, Brunhilda, Jeanne d’Arc, dar şi Diane Vernon, Hauteclaire, Ada Razu, domnişoara de Maupin sau Nikita, Beatrix Kiddo şi Lisbeth Salander.

Amazoanele. O poveste este un proiect editorial finanţat de Administraţia Fondului Naţional.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.