William S. Burroughs – Junky

1

William S. Burroughs (cunoscut și sub pseudonimul William Lee) a făcut parte din mișcarea literară Beat; mai exact, acest lucru s-a întâmplat în momentul în care i-a cunoscut pe Alan Ginsberg și pe Jack Kerouac. Cadrul vieții lui Burroughs n-a fost unul  liniștit, întrucât studiile nu l-au atras atât de tare, pe cât l-au atras drogurile și experiențele gay pe care le descoperă în New York. Nu s-a putut adapta niciunui loc de muncă, astfel că părinții îi trimiteau lunar o rentă care l-a scutit de eforturile căutării unui job. Dependența de heroină îi marchează viața, lucru remarcat în majoritatea operelor sale, cu precădere în romanul Junky (1953). Este arestat de nenumărate ori pentru trafic de droguri și pentru că avea o reputație de dealer, însă Ginsberg l-a scos de fiecare dată pe cauțiune. Viața sa literară abia începea, cea personală era un dezastru, și cea sentimentală s-a dovedit a fi un veritabil prăpăd. Se căsătorește în 1946 cu Joan Vollmer, dependentă de benzedrină (un derivat al amfetaminei). Pentru că dependența soției devenea periculoasă și îi provoca diverse stări, aceasta a fost internată în spitalul Bellavue, la psihiatrie, de unde Burroughs o va scoate și se vor muta în New Orleans. Din pricina unei scrisori primite din partea lui Ginsberg în care acestea pomenea despre marijuana, poliția îl arestează pentru scurt timp, pentru că Burroughs fuge împreună cu familia în Mexic. Încercând să renunțe la droguri, scriitorul s-a afundat în alcool, ceea ce duce la tragicul eveniment care-i va marca viața pentru totdeauna: își împușcă din greșeală soția, beat fiind, nenorocire care-l va arunca într-o serie de procese. Așadar, contextul operelor lui William Burroughs reprezintă lumea drogurilor și în special vina în legătură cu moartea soției, de care se va simți teribil afectat până va înceta din viață.

Romanul Junky este romanul de debut al lui Burroughs, și se prezintă ca o frescă a Americii anilor ’50,  în care consumul de droguri și a stupefiantelor era interzis; cenzura domnea la fiecare pas, astfel încât decadența personală, cât și cea literară nu era văzută cu ochi buni. Ginsberg îl îndeamnă să scrie și să publice romanul, considerându-l talentat. Romanul este autobiografic, și pune în fața cititorului experiența traumatizantă a unui dependent de stupefiante; cartea vrea să răspundă întrebărilor adresate de un om neatins de viciul heroinei, relatând începutul și sfârșitul.  Stilul romanului este liniar, convențional, sugerând lipsa motivațională de a face altceva constructiv. Mai mult, Burroughs sugerează că dependența de droguri îi făcea creierul să gândească mai mult. Inadaptat social, personajul principal Bill Gains trăiește din banii părinților și își lasă viața pradă drogurilor fără să-și asume acest lucru. Sigur că drogurile și dependența devin un mecanism prin care dependentul se poate pune în mișcare, poate trăi și se poate ține pe picioare atâta timp cât ele sunt prezente în organism. Ceea ce face ca natura umană să fie forțată într-un mod inutil, motivația și dorința de a se trezi a doua zi trebuie răscolită în sine însuși, nu în dozele injectate. Cumva, Bill Gains este conștient de asta, însă emblema drogului asupra întregii sale vieți nu-i transmite absolut nimic, îl alege chiar dacă face eforturi disperate de a renunța la el, spre sfârșitul romanului, când stările de rău fizic îl scot din minți și-l dărâmă la nivel existențial.

Într-un pasaj din roman, Burroughs scrie: ”Atunci când încetezi să mai crești, începi să mori”. Pe acest sistem funcționează și fundamentul literar al scriitorului, și anume că totul este supus pieirii, că moartea este ceva iminent care se ascunde în fiecare lucru pe care îl întâlnim. Bill Gains nu numai că-și înfruntă moartea, trece dincolo de răul fizic care-i macină organismul, căutând un drog care determină creierul să funcționeze telepatic sub influența acestuia.

 

Autor: William S. Burroughs

Editura: Polirom

Colecția: Biblioteca Polirom

ISBN: 973-681-984-1

Număr pagini: 231

An apariție: 2005

Traducător: Sorin Gherguț

Preț estimativ: 14 RON

sursa foto

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.