SB-2709-RPC

Revista presei culturale de vineri își invită cititorii să respire și să se bucure de câteva evenimente și titluri numai bune de savurat în weekend. Începem cu , albumul lansat în 2013, de trupa americană omonimă, despre care Florin Marcoci povestește pe SemneBune.ro: ” […] e un paradox. Mai melodic decât Black Clouds and Silver Linings, mai brutal decât Train of Thoughts şi lipsit de subtilitate. […] Primele două ascultări mi-au dat impresia că e un Dream Theater dintr-un univers paralel, acum parcă încep să mă obişnuiesc.” Cronica de pe SemneBune vă dă câteva indicii despre evoluția muzicală a trupei, despre așteptările muzicale ale unui fan și despre devotamentul față de o trupă, indiferent de parcursul ei.

*

Tot despre lucruri bune ne povestește și ziarulmetropolis.ro, de unde aflăm că filmul Câinele Japonez, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian (20-28 septembrie 2013) și s-a bucurat de entuziasmul presei internaționale. Aflăm din publicația online că ”debutul în lungmetraj al lui Jurgiu prin Cainele Japonez a fost primit cu entuziasm atât de public, care a aplaudat furtunos echipa filmului la sfârșitul proiecției, cât și de presa internațională. Cel mai emoționant și ovaționat moment al serii a fost prilejuit de apariția pe scenă a actorului Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, un tată care încearcă să reînvețe să comunice cu fiul său, plecat de mulţi ani din țară.”

*

În aceeași notă, cea a motivelor de mândrie culturală, Hotnews.ro ne informează că scriitoarea a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2013, pentru volumul ”Viața începe vineri” (volum apărut la editura Humanitas, în 2009, pe care îl recomandăm), premiu anunțat la Târgul de Carte de la Göteborg, alături de alții 11 scriitori bine cotați, din 11 țări europene. Conform Hotnews.ro, ”câștigătorii primesc, fiecare, câte 5 000 EUR. Mai important, editorii lor sunt încurajați să solicite finanțare de la UE pentru a traduce cărțile câștigătoare în alte limbi europene. Premiul Uniunii Europene pentru literatură (European Union Prize for Literature – EUPL) vizează 37 de țări care fac parte din actualul program „Cultura” al UE (28 de state membre ale UE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Lichtenstein, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Norvegia, Serbia și Turcia).”

*

Schimbăm puțin registrul, cu publicația Lapunkt.ro, unde Cristian Vasile ne povestește despre Festivalul de Film Documentar ”Docuartfest” 2013 (eveniment organizat în perioada 26-29 septembrie), concentrându-se asupra unui proiect cu impact emoțional puternic, și anume ” Documentarul consacrat profesorilor de la Cluj trecuţi prin universul concentraţionar” despre care aflăm că ” decupează într-un mod cât se poate de adecvat un fragment de istorie a elitelor universitare româneşti din secolul XX. Silvia Pintea şi Cosmin Oşorhean au reuşit să surprindă fidel interferenţele, dar şi tensiunea latentă dintre memorie şi istori(ografi)e în legătură cu teme sensibile ale trecutului recent.”

*

Revista presei culturale întâmpină weekend-ul și se încheie în acorduri subtile,cu invitația lansată de ceașcadecultură.ro, la Seratele Muzicale de la Galeria Occidentului, unde melancolicii pot savura pe 2 octombrie un recital-tribut Leonard Cohen, în interpretarea chitaristului și vocalistului elvețian Alain Godon și a pianistului român de jazz Sorin Terinte. Aflăm de pe ceașcadecultură.ro că ”Seratele Muzicale de la Galeria Occidentului sunt o platformă de promovare a muzicii de calitate și a tinerilor artiști, fiind concepute ca evenimente de  socializare culturală. Spațiul în care se desfășoară, Galeria Occidentului, se află în centrul Bucureștiului,  foarte aproape de Piața Victoriei, fiind un adevărat hub cultural  pentru tinerii artiști. În cadrul Galeriei, se află în permanență expoziții de pictură și sculptură, au loc reprezentații de teatru și  ateliere creative.”

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.