SB-2609-RPC

Deschidem revista presei culturale de astăzi, cu un interviu notabil, pe SemneBune.ro, o discuție cu scriitorul Sorin Lucaci, despre cărțile educaționale, proiectul ”Pașaport pentru cultură” și despre moduri în care am putea redeschide apetitul copiilor pentru lectură. Conceptul prezentat de se anunță interesant și inovator: ”Proiectul Paşaport pentru cultură, realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, pe care departamentul  Corint educațional îl aduce în atenţia dumneavoastră, reprezintă o încercare de a repune în drepturi „cartea educaţională ”, de a aduce în atenţia profesorilor, copiilor şi părinţilor importanţa manualelor scolare şi auxiliare, a activităţilor paraşcolare, de a contribui la redescoperirea lecturii ca o plăcere, ca un hobby, dar şi ca o utilitate,  un izvor de cunoaştere şi înţelepciune.”

*

Apropo de plăcerea de a citi o carte bună, Adela Dinu propune un titlu exotic, în revista Lapunkt.ro, și anume ”Lapte negru” de Elif Shafak, publicat de editura Polirom. Cel de-al patrulea volum al scriitoarei turce, ”funcționează, deopotrivă, ca intim și (auto)ficțiune, ca o carte feminină și feministă, ca roman al condiției umane sau, în dulcea accepțiune a criticii literare, ca bildungsroman.” Adela Dinu realizează o paralelă cu scriitoarele autohtone, în privința raportării la feminitate/maternitate, ”mai ales dacă ținem cont de faptul că, în spațiul nostru literar, prejudecățile antifeministe nu s-au volatilizat întru-totul.” Revenind la volumul ”Lapte negru”, concluzia acestei analize coerente și bine argumentate este că ”meritul scriitoarei Elif Shafak este de a reconcilia, atât în propriul destin, cât și în cel al acestei cărți, dimensiunea culturală cu cea maternală a feminității”.

*

Dacă vă aflați în Cluj-Napoca, între 11 și 20 octombrie, cinemarx.ro vă invită la o porție sănătoasă de comedie, adică peste 100 de filme din 35 de țări, la a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film ”Comedy Cluj”. Apariții proaspete (cum ar fi Love Building, aparținând proiectului  actoriedefilm.ro), teatru, ateliere de film, lungmetraje în competiție, din 8 țări de pe glob și un premiu de excelență acordat Oanei Pellea și, postmortem, lui Amza Pellea. Toate acestea înseamnă 10 zile de comedie, plus un moment special, cel al spectacolului ”D’ale Carnavalului”, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol din repertoriul Teatrului Național ”Radu Stanca” din .

*

Revista presei culturale se mută la Craiova, unde va ajunge turneul Duelul Viorilor, pe 27 septembrie. Hotnews.ro ne informează că ”publicul craiovean se va putea bucura de o competiţie a sunetului şi armoniei a două viori de colecţie, Stradivarius şi Guarneri şi a doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, arbitraţi de pianistul Horia Mihail.”  După Craiova, turneul se va opri în Pitești, Iași și Bacău, apoi în București, pe 4 octombrie, la Sala Radio.

*

Încheiem cu o formulă artistică neobișnuită pentru cei ce au savurat concertele Metallica, în spații ample, pierduți în mulțime (ultima dată, în ploaie, pe stadionul Cotroceni). Metalhead.ro anunță că, începând cu 27 septembrie, pe marile ecrane din țară, pasionații se vor putea bucura de producția Metallica – Through the never, în format 3D, cu exclusivitate pentru formatul IMAX, în prima săptămână. Cităm de pe Metalhead.ro: ”Explicând de ce au ales varianta îmbinării unei performanțe live cu episoade alerte de acțiune, într-o producție cinematografică, Lars Ulrich, toboșarul Metallica, și solistul co-fondator James Hetfield, au declarat: “Căutam de multă vreme un în care să ne implicăm, dar nu ne place să repetăm experiențe, așadar nu ne tenta formatul de documentar, ne doream ceva grandios și ieșit din tipare. Așa că am facut nu doar ceva mai mare și mai uimitor decât făcusem noi vreodată, ci mai mare și mai puternic decât a făcut oricine altcineva vreodată.

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.016 abonați.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.