De vorbă cu Sorin Lucaci [interviu dintr-o suflare]

Am discutat zilele trecute cu Sorin Lucaci. L-am cunoscut pe când era PR la un trust de presă (acum defunct, dar memorabil) și câștigase un concurs de debut literar. Între timp am devenit amici pentru că ne leagă promovarea educației, culturii, poeziei și, comunicarea așa, în general.

Sorin, cum te împarți și-n câte bucăți? Promoter cultural și comunicator, promoter educațional, poet, actor… unde încap toate?

Cred că am învățat în ultimii ani să-mi prioritizez activitățile care îmi fac plăcere. Și, cu siguranță, nefiind singurul care desfășoară atât de multe activități, să le zicem cu caracter cultural, educațional, mi-am scris o rețetă. Aceasta e simplă, ceea ce faci, să faci cu plăcere, cu pasiune, entuziasm, dăruire, pe principiul „primești și dai mai departe”, lași informația să curgă și către alții. Am marele noroc, avantaj, că și la job, la editura Herald fac  ceea ce îmi place și mă reprezintă, prin intermediul evenimentelor culturale, și anume, promovarea lecturii și a titlurilor din domeniul dezvoltării și evoluției personale, și , psihologie, filosofie, mindfulness, dintotdeauna domenii de interes pentru mine. Prin aceste evenimente încercăm să creem o comunitate culturală și spirituală.

Încerc să promovez aceste domenii în cadrul emisiunilor radio și tv. Chiar și proiectele culturale și educaționale din ultimii ani, și aici mă refer la Caravana Cărții Bookland, Pașaport pentru Cultură, Te așteptăm în librărie!, taberele educaționale pentru elevi Tabere365.ro, m-au satisfacut pe deplin din punct de vedere profesional. Comunicarea mesajelor culturale și educațonale este un demers destul de îndrăznet, aș spune eu, într-o societate care pune accentul pe orice altceva, mai puțin pe cultură. Fondurile pentru promovorea și organizarea proiectelor culturale sunt tot timpul insuficiente, mass media, radiourile, televiziunile scot emisiunile de cultură din grilele de programe pentru că nu fac audiență etc.

Revenind la întrebarea ta, nici eu nu știu cum mă împart, dar încerc să aloc fiecărei activități timpul necesar. Am avut înțelegerea familiei, când am trecut și prin perioade de extenuare fizică și psihică, ceea ce nu a fost tocmai ok. M-am dres cu dragostea soției și a copiilor.

Îmi place să intru în proiecte pe care să le duc la bun sfârșit. Așa s-a întâmplat și anul acesta cu proiectul școlii de teatru Qfeel, punerea în scenă a unei piese de teatru la finalizarea actului 2 al cursului dezvoltare personală prin teatru. Este vorba despre piesa Unde-i autorul?, adaptare după Băieșu, jucată în cinci reprezentații la Teatrul de din București. Sperăm ca anul acesta să jucăm și la Palatul Culturii din Bistrița, în cadrul Festivalului de Literatură și Teatru Liviu Rebreanu.

Dacă ne referim la poezie, o mai veche pasiune, voi lansa la , sâmbătă, 2 iunie, al șaptelea volum de versuri, intitulat „Povești cu o pisică roșie si alte reverii”, volum publicat la Editura Herald. Este vorba despre un proiect realizat împreună cu colegul meu de la Editura Herald, Paul Suciu, artist fotograf. Invit publicul SemneBune la lansare. Alături de mine vor fi , Bedros Horasangian, Vasile Calofir, Mihai Plamădeală și, evident, Paul Suciu.
A început și trebuie să pregătesc multe lucruri… îți mulțumesc pentru întrebări!

.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.