SB-1408-RPC

De pe semnebune.ro vă recomandăm articolul semnat de Tudor Călin Zarojanu, articol intitulat Cine ne sunt conducătorii. Nu, nu este vorba despre guvernanți și despre politică, ci despre conducătorii auto. Mai exact, despre trăsăturile mai puțin vizibile ale unor oameni, care ies la iveală în anumite împrejurări, cum ar fi la băutură, la jocul de cărți, pe stadioane sau la cumpărături. “Dar mai tare decât toate, după părerea mea, turnesolul absolut al firii umane este traficul auto. Aici vezi cu adevărat cu cine ai de a face”, scrie Tudor Călin Zarojanu, care apoi detaliază acest aspect și, în final, ne recomandă să citim cartea Trafic. Cum șofăm și ce spune asta despre noi, a jurnalistului american Tom Vanderbilt. “Tom Vanderbilt este un jurnalist american specializat în design, tehnologie, ştiinţă şi cultură (!). Aceasta nu este singura lui carte, dar este cea mai de succes, tradusă şi publicată în vreo 20 de ţări. Şi pe bună dreptate. Vanderbilt nu se dă mare, nu spune: „Frate, ai condus aiurea până acum, hai să-ţi spun eu cum se face”. Din contră, îşi mărturiseşte propriile dileme, confuzii şi experienţe”, mai citim în articolul de pe semnebune.ro.

**

O carte de eseuri care îndeamnă la redescoperirea vieții spirituale ne este recomandată pe liternet.ro. Este vorba despre volumul Meditaţiile lui Theophil Magus sau Simple Cugetări Creştine la Început de Mileniu III, de Leonard Oprea. „Meditaţiile… arată cum anume bombardamentul informaţional şi tehnicile de manipulare exersate de monştrii presei mondiale au schimbat perspectiva asupra vieţii umane. Acesta este şi motivul pentru care tocmai consecinţele tragice ale comportamentului social-intelectual tributar modernizării devin obiect de studiu în eseurile scriitorului nostru”, citim în recenzia de pe liternet.ro. În esență, se mai spune pe site-ul amintit, eseurile lui Leonard Oprea se constituie într-o serie de “reflecții pe marginea a ceea ce a fost și a ceea ce mai poate fi astăzi Homo Religiosus.”

**

Pe sub25.ro găsim cronica unui film ce pare interesant. Este vorba despre One Square Mile of Earth, regizat de către americanul Jeff Drew, cunoscut ca regizor de animații și muzician. „Într-o lume în care animalele au luat locul oamenilor, la o masă dintr-o crâșmă, doi iubiți, Bill (un iepure) și Gary (o broască) discută despre felul în care Bill nu termină nimic din ceea ce face. La bar, Thad (un urs) încearcă să o „seducă” pe Lucy (o capră). Pe o canapea, Leon (un hipopotam) îi explică lui Pedro (un șoarece) de ce îi place lui așa de mult jazzul. Pe parcursul filmului discuțiile devin din ce în ce mai tensionate, iar filmul este o analiză absurdă în viața acestor animale cu trăsături umane și a problemelor lor existențiale banale și cotidiene”, citim în cronica de pe sub25.ro, unde găsiți mai multe detalii despre acest film.

**

Godot Cafe-Teatru vă așteaptă sâmbătă, 18 august, cu un spectacol de excepție: Proof, de David Auburn, o piesă care a câștigat Premiul Pulitzer și care a avut un mare succes pe Broadway. „O poveste tulburătoare despre geniu și nebunie. Unde e adevărul? Care e granița care le separă pe cele două și cine este îndreptățit să judece de ce parte a ei ne aflăm? Poate dragostea să depășească bariera dintre sănătate și începutul schizofreniei? Sau pe cea dintre mediocru și excepțional? Cum evoluează legăturile de familie atunci când începi să îți pierzi discernământul? La toate aceste întrebări încearcă să răspundă spectacolul „Proof””, citim pe godotcafeteatru.ro. Mai spunem doar că există și o ecranizare a acestui text, cu o distribuție deosebită, care îi include pe Gwyneth Paltrow și Anthony Hopkins.

**

Muzica live nu se ascultă doar în săli de spectacole sau în spații libere amenajate pentru concerte mari. Tot mai multe cafenele și cluburi mici din București oferă seri muzicale cu artiști tineri autohtoni. Joi, 15 august, de exemplu, de la ora 20, aveți posibilitatea să luați parte la un astfel de recital într-un pub numit  Have a Cigar, aflat pe strada Vasile Conta. „Have a Cigar vă invită la o seară de jazz ce încearcă să recreeze atmosfera cluburilor newyorkeze de jazz din anii ’50. Magia va fi asigurata de Suzana Lascu – voce, Adrian Stoenescu – pian, Adrian Neacsu – contrabas”, aflăm de pe pagina de Facebook a Have a Cigar. Întrucât numărul de locuri este limitat, doritorii sunt rugați să sune pentru rezervări.

 

banner-revista-presei-SPT

 

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.