SB-0412-RPC

Proza Doinei Ruşti sub lupă, Radu Beligan şi cei 95 de ani ai săi sărbătoriţi pe scenă, cronica unui film nou, o listă cu cărţi pentru copii – în atenţia lui Moş Crăciun, şi o expoziţie cu picturi originale ale celor mai cunoscuţi artişti români – acestea sunt noutăţile culturale de astăzi.

 

Pe semnebune.ro găsiţi un nou Dosar de scriitor, cel al Doinei Ruşti, de data aceasta. este cea care ne vorbeşte despre cărţile şi despre stilul ei literar, într-o serie de articole care ne vor dezvălui treptat personalitatea din spatele numelui pe care noi îl vedem pe copertă. „Am avut o mică dilemă când am ales modul în care v-aș putea prezenta proza Doinei Ruști, așa cum am perceput-o eu: umană și accesibilă, introducând oameni și locuri recognoscibile, plus bonusul meu preferat, în proza românească a ultimilor ani – supranaturalul ca instrument de înțelegere și de înfruntare a lumii în care trăim, personaje fantastice, croite pe calapodul miticului românesc. (…) Voi sta de vorbă cu scriitoarea, o voi trage de limbă, pentru că o astfel de lume ficțională colorată, plină de personaje, de asemănări, de fabuloase  supape pentru cotidian naște zeci de întrebări, nelămuriri şi dileme”, citim pe semnebune.ro, unde prima parte a acestui dosar este, desigur, mult mai amplă şi cu detalii despre unele cărţi ale Doinei Ruşti.

**

Actorul Radu Beligan împlineşte în curând 95 de ani, pe care îi va aniversa – unde altundeva? – pe scenă, aflăm de pe hotnews.ro. „Indragitul actor roman va implini pe 14 decembrie varsta de 95 de ani si are o viata foarte activa: regizează, conferențiază, publică, acordă interviuri și, mai ales, joacă. Va juca și în seara zilei de 15 decembrie, pe scena Sălii Studio a Teatrului Național București, de la ora 19,00, în spectacolul „Egoistul” de Jean Anouilh, al cărui îndelungat și constant succes la public ține locul oricărei recomandări. După încheierea spectacolului, TNB îl va omagia, în prezența publicului, pe Radu Beligan, a cărui personalitate unică, operă artistică și longevitate se confundă cu istoria teatrului românesc. Va fi o sărbătoare dedicată uneia dintre valorile autentice ale culturii române, recunoscute și prețuite și peste hotare”, citim pe hotnews.ro.

**

Pe liternet.ro, Andrei Gorzo scrie despre filmul Captain Phillips, de Paul Greengrass. „Captain Phillips e o reconstituire a calvarului îndurat în 2009 de un comandant de vapor american (aşa cum l-a povestit el însuşi într-o carte din 2011), luat ostatic de patru piraţi somalezi. Ca film de acţiune este foarte bine făcut – nici un regizor nu stăpîneşte mai bine decît Paul Greengrass (United 93) varianta hollywoodiană (cu mult montaj) a esteticii pseudo-direct-cinema (cu multă bîţîială a camerei de filmare). Din punct de vedere politic, filmul devine tot mai ambivalent pe măsură ce complexa operaţiune militară declanşată de americani pentru salvarea lui Phillips se apropie de inevitabilul ei deznodămînt – zdrobirea celor patru disperaţi”, citim din cronica de pe liternet.ro, unde găsiţi detalii mai multe despre film, în cazul în care nu l-aţi văzut deja.

**

De pe site-ul larevista.ro reţinem astăzi articolul cu titlul Lista Moşului are cadouri isteţe pentru . „A venit decembrie, luna cadourilor, și, în curând cei mici (dar și cei mari) vor căuta mai întâi în cizmulițe și apoi sub brad să vadă ce cadouri le-a adus Moșul… Ne-am gândit că, pe lângă dulciuri fel de fel, hăinuțe, telefoane mobile sau tablete, ar merge și niște cadouri care să le (re)trezească celor mici pofta de lectură. Una dintre surprizele de anul acesta de la Gaudeamus a fost să constat că oferta de carte pentru e din ce în ce mai diversificată și mai atrăgătoare. Așa că m-am gândit că, în perioada aceasta a anului, o listă cu sugestii de cadouri livrești ar fi binevenită. Lista se adresează copiilor mai mici, dar și adolescenților, și este, evident, subiectivă și incompletă, putând fi oricând îmbogățită. Este, însă, un început pentru viitoare rătăciri literare prin librării sau biblioteci”, citim de pe larevista.ro, unde urmează pomenita listă, organizată pe câteva categorii. O idee foarte bună, de altfel.

**

Dacă doriţi să vedeţi picturi originale semnate de artişti români celebri, aveţi ocazia, începând de sâmbătă, 7 decembrie, în foaierul Sălii ArCuB, aflăm chiar de pe arcub.ro. Este vorba despre expoziţia de pictură „Întâlnire cu Capodopere”, realizată de Galeria de Artă Grimberg. „În intenţia de a lărgi orizonturile publicului – în special pe cele ale tinerei generaţii – evenimentul oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, prilejuind o întâlnire rară cu lucrări originale deosebit de valoroase. În premieră, iubitorii de frumos pot admira creaţii semnate de unii dintre cei mai importanţi şi bine cotaţi artişti autohtoni: Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Pătraşcu şi mulţi alţii”, citim de pe arcub.ro. Expoziţia va putea fi vizitzată între 7 şi 10 decembrie 2013.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, revenim mâine dimineaţă cu alte informaţii, online – pe semnebune.ro şi pe calea undelor – la SportTotal FM.

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.