In vremea lupilor…

În numărul 3 al colecţiei de povestiri fantastice Dublu tăiş, doi scriitori gotici îşi unesc forţele creatoare (şi “întunecate”) pentru a vă delecta şi înfiora, desigur, cu două poveşti despre lupi şi secrete ascunse în desişurile cele mai înnegurate ale umanităţii.

935942_1409829122567513_1658243093_n

Lenore Arras este o mică bijuterie gotică de , în care suspansul se desfăşoară, asemenea unui şarpe, de-a lungul călătoriei singuraticul Ferrin către Cheile Osului. El este însoţit de un cărăuş şi un fierar, însă scopul său nu este dezvăluit decât fantomatic, pe măsură ce sania unde se găsesc cei trei tovarăşi de drum înaintează greoi, trasă de cai kyrenieni. Gândul îl poartă mereu către o fată inocentă ce doarme un somn nesfârşit. Un peisaj înzăpezit şi tăcut devine scena unor crime sângeroase săvârşite de o creatură namaiîntâlnită, asemănătoare unui lup uriaş. Victimele sale cad răpuse în mod cumplit, iar teama este sădită adânc în inimile sătenilor care îşi pierd vieţile fulgerător. Dincolo de munţi zace o taină menită să răstoarne trecutul, scoţând la iveală un blestem necruţător.

Lenore Arras este construită atent, cu o migală scriitoricească ce contribuie semnificativ la atmosfera lugubră cu iz licantropic. Pe alocuri, ai impresia că lecturezi o carte prăfuită, aflată într-o bibliotecă unde adie încă mirosul legendelor uitate. Cuvintele se înlănţuie cu eleganţa şi rafinamentul unei cronici medievale.

În Chipul nevăzut al visului, Cătălina Fometici ţese cu ingeniozitate o poveste care te ţine cu sufletul la gură, de la un capăt la altul al aventurii. Ducele Julien de Roanne este protagonistul unui coşmar din care nu se poate trezi, pentru că el însuşi se află, fără ştirea sa, în culisele jocului grotesc pe care îşi doreşte atât de mult să-l oprească. Fiara care bântuie Pădurea Şoaptelor face ravagii în rândul oamenilor nevinovaţi. Julien se vede nevoit să solicite ajutorul regelui Louis şi ucide (sau aşa crede) monstrul, însă curând realizează că pericolul pândeşte în continuare din umbră, mai viu ca niciodată. Un personaj enigmatic răsare din tenebre, insinuându-se în destinul lui Julien ca o frumoasă nălucă  – contesa Allayra este o făptură de o frumuseţe frapantă, care ar putea fi socotită drept angelică, dacă gesturile şi surâsul său lasciv nu ar trăda un secret funest. Cine este duşmanul şi cine este eroul (sau dacă există vreunul), rămâne de citit.

Cătălina Fometici ştie să răsucească subtil cuţitul în rana misterului, creând intrigi antrenante şi onorându-şi cititorii cu un deznodământ-surpriză.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Teodora Gheorghe

Avatar
Absolventă a Masteratului de Traducere a Textului Literar Contemporan din cadrul Universității București. Premiată IDC, secțiunea Poezie (2012), scrie cronici de teatru, recenzii de carte, povestiri și poeme publicate ȋn diferite reviste. Pasionată de desen și spiritualitate.