Ian Kershaw – Sfârșitul

Sfarsitul_FINAL

Ian Kershaw este un cunoscut istoric britanic, specializat în istoria Germaniei, deși la începutul  carierei sale de profesor universitar s-a ocupat cu pasiune despre istoria medievală, materie pe care a și predat-o în cadrul Universității Manchester. A învățat germana ca să aprofundeze istoria țărănimii germane din Evul Mediu. Astfel, în 1972,  Ian Kershaw a obținut o bursă de studiu ca lector în Bavaria când a avut loc o întâmplare care l-a ”pregătit” într-un fel pentru cărțile pe care avea să le scrie mai târziu: aflat într-o cafenea, în München, a fost abordat de un cetățean bavarez. Acesta, adresându-i-se, a vorbit ca și când în englezul dinaintea sa s-ar fi aflat întreaga nație britanică. Bavarezul i-a reproșat faptul că englezii nu s-au aliat cu nemții, pierzând astfel ocazia de a învinge bolșevismul. Marcat de această întâmplare, Kershaw a pătruns în sevele istoriei naziste, hotărât să afle cum au văzut oamenii această stăpânire a Führerului.  Avându-l în vizor pe și întregul său program de manevrare politico-socială de-a lungul anilor 1944-1945, în Sfârșitul , Kershaw își pune problema manierei în care a fost urmat orbește de o întreagă națiune, deși ordinele sale și consecințele acestora nu au dăruit Germaniei imunitatea militară și nici libertatea, ci secționarea în două a unei națiuni.

Întrebat într-un interviu dacă Hitler a fost într-adevăr nebun, Kershaw a răspuns negativ, considerând că întregul proiect al războiului și refuzul capitulării Germaniei a fost un lucru nebunesc, absurd, fără ca omul din spatele acestuia să fie însă dement. De aici și trimiterile lui Kershaw din carte spre situația mentală a lui Hitler: avea obsesii, fixații duse la extrem, nu își putea controla reacțiile în fața ofițerilor săi, însă toate aceste lucruri au devenit evidente în momentul în care Germania devenea pierdută în mod neoficial. Kershaw privește căderea Germaniei din punct de vedere antropologic: sute de mii de soldați au fost uciși în război, pe lângă victimele colaterale și pe lângă prizonierii lagărelor; toate acestea atârnând doar de acceptarea capitulării Germaniei. Kershaw își menține ipoteza că, pe lângă cultul Führerului (acesta presupunea executarea întocmai a ordinelor, indiferent de statutul politico-militar sau de clasa socială), oamenii erau de fapt terorizați de gândul că patria le-ar fi fost cucerită și că au ales să se ciopârțească între ei, ca într-un final Germania să fie doar un imens cimitir.

Cartea începe cu imaginea brutală a morții unui student la teologie care încearcă să își salveze orașul, Anzbach, de la capitulare. Tânărul, asistând la ravagiile orașului Würzburg cu o lună în urmă, se teme ca Anzbach-ul să aibă aceeași soartă și taie cablurile telefonice ale comandamentului legat de unitatea Wehrmacht. Este raportat însă de un grup de tineri fanatici naziști și executat în fața primăriei, fără a avea dreptul la replică. Această primă întâmplare este reprezentativă pentru imaginea mentalității naziste: cu americanii la porțile Anzbach-ului, naziștii au pus în aplicare brutalitatea cu care fuseseră instruiți să execute pe oricine spune sau face ceva împotriva acțiunilor lui Hitler.  În urma atentării la propria sa viață, știind că în propriul comandament militar se află oameni care îi vor moartea (cei care au atentat la viața conducătorului fiind ferm convinși că doar moartea acestuia va opri căderea totală a țării) s-a simțit constrâns din toate părțile, refuzând să mai aibă încredere în proprii oameni. Cu toate acestea, armata i-a executat ordinele cu aceeași supunere. Întregul fir narativ al cărții se împletește pe deciziile și acțiunile naziste, pe ideologia dementă a lui Hitler în legătură cu antisemitismul și crearea rasei ariene care ar fi trebuit să se răspândească în toată lumea. Hitler a condus Germania spre înfrângere o dată cu împingerea în război cu cel de-al Treilea Reich, subestimând forțele Armatei Roșii și a celei americane. Un alt fapt care a răspândit teroarea (pe lângă masacrarea propriului popor) a fost acela că Hitler a permis experimentele medicale umane, mutilarea și crearea de ciudățenii în laboratoare ascunse de către medicii de război.

Cartea lui Ian Kershaw este mai mult decât o lecție de istorie, este o incursiune în istorie,  informând pe oricine este interesat de epoca lui Hitler și despre suferințele Germaniei între 1944-1945.

Autor: Ian Kershaw

Editura: Corint

ISBN: 978-973-135-737-9

Număr pagini: 704

An apariție: 2013

Traducător: Cristina Ispas

Preț: 39, 90 RON

sursa foto

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.