Grupul de Acţiune Banat – Episodul I: Lansarea Cărţii

-IMG_1053

Este foarte dificil să vorbeşti despre istorie, mai ales când aceasta îţi trece prin faţa ochilor cu viteza unei mingi de tenis şi nu te lasă, pe moment, să respiri în ritm normal. Aşa am văzut eu seara de sâmbătă, 1 iunie 2013, din curtea TIAB (organizată de Cărtureşti Verona): o lecţie de istorie pe care şcoala românească postdecembristă nu a predat-o şi nici nu cred că o va preda curând. Antologia La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prietenii poate fi privită ca un manual alternativ la istoria oficioasă.

A fost o seară cu Andrei Ujică, Ernest Wichner, Thomas Lehr, Michael Astner, , (moderator), o seară în care toţi cei incluşi în antologie au participat, prin textele lor, prin viziunea lor, la această poveste.

Evenimentul a debutat cu fragmente bilingve din două romane semnate de romancierul german Thomas Lehr. Iniţiativa face parte din proiectul de traduceri ViceVersa România-Germania coordonat de . Am avut bucuria de a asculta fragmente din romanele Nabokov’ Katze (Pisica lui Nabokov) şi September. Fata Morgana. Despre acest ultim roman, autorul a dezvăluit că porneşte de la momentul 11 Septembrie 2001, fiind un dialog între Occident şi Orient prin cele patru voci narative propuse.

-IMG_1098

A urmat lectura de poezie a lui , din noul său volum intitulat  Cobalt (Casa de Editură Max Blecher, 2013). Unul dintre poemele sale a fost tradus în limba germană de Ernest Wichner, poem care de altfel a şi fost prezentat în cele două variante.

După o scurtă pauză, Corina Bernic a anunţat a doua parte a evenimentului, şi anume lansarea antologiei La început a fost dialogul. Grupul de Acţiune Banat şi prieteni  (, 2013, antologie coordonată de Corina Bernic şi Ernest Wichner). Despre această carte au vorbit în principal Andrei Ujică, prieten al acestui grup şi cunoscut textier al trupei Phoenix, dar şi criticul literar Ernest Wichner. Am aflat că membrii grupului au fost colegi de facultate, am aflat despre problemele cu fosta Securitate pe care le-au întâmpinat toţi aceştia, dar şi că în Timişoara informaţiile ajungeau mult mai repede decât în restul ţării (cărţi, muzică etc.).

-IMG_1181

O temă importantă a discuţiei a fost marxismul şi cum îi influenţa pe membrii grupului contactul cu această doctrină. Memorabilă în acest context a fost ideea enunţată de Andrei Ujică spre finalul întâlnirii. Acesta a spus că dintr-un bun simţ natural nu a fost marxist.

Au fost citite poeme de Rolf Bossert, de Richard Wagner, considerat liderului Grupului de Acţiune Banat. De asemenea, Corina Bernic a citat din textul Hertei Müller de la decernarea Premiului Nobel pentru Literatură.

În finalul întâlnirii, Corina Bernic a ţinut să afirme că această carte nu este decât un început de drum, urmând să mai apară şi alte cărţi referitoare la Grupul de Acţiune Banat în anii care vor veni. Concluzia întâlnirii vine din partea regizorului Andrei Ujică: Ciudat loc a fost Timişoara la începutul anilor ’70.

Rămâneţi pe SemneBune! În săptămânile următoare veţi putea citi o prezentare a acestei cărţi, dar şi un interviu cu Corina Bernic despre antologia apărută la Polirom.

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.