Gabriel Andreescu in dialog cu Ion Bogdan Lefter

Cafeneaua critica 85 Gabriel Andreescu AFISJoi, 31 ianuarie, de la ora 19.00, în Club A din Bucureşti (Str. Blănari Nr. 14), Gabriel Andreescu, unul dintre cei mai importanţi dizidenţi ai perioadei comuniste, este invitatul criticului literar Ion Bogdan Lefter la o nouă ediţie „Cafeneau critică”. Evenimentul este prilejuit de lansarea celui mai recent volum semnat de Gabriel Andreescu, Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii, apărut recent în colecţia „Plural. M” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

 

Volumul Cărturari, opozanţi şi documente oferă cititorului asaltat de informaţii contradictorii, care discreditează procesul deconspirării, o cheie de interpretare a unor personaje şi situaţii controversate.

 

În urma studiului a sute de dosare din Arhivele Securităţii, Gabriel Andreescu încearcă să arate cît adevăr şi cîtă manipulare sînt în acuzaţiile aduse unor bine-cunoscuţi oameni de cultură români, ale căror cazuri au constituit de multe ori subiect de polemică aprinsă.

 

O categorie pînă la urmă marginală în sistemul de control al statului totalitar, informatorii Securităţii au ajuns să poarte în ochii multora principala vină pentru abuzurile comise în cei 45 de ani de comunism românesc. Mai mult, autorii unor acţiuni condamnabile par să trezească un interes minor, în timp ce acuzaţiile se îndreaptă, paradoxal, spre unele dintre victimele aparatului represiv.

 

Din cuprins:

Adrian Marino. Campania de distrugere a unui model • Constantin Noica în arhive. Ataşamentul victimei faţă de torţionari • Nicolae Balotă faţă în faţă cu Alexandru Paleologu. Puterea subiectivităţii • Eşecul instituţional al deconspirării. Explicare şi semnificare • Mihnea Berindei. Scenariul denigrării • Execuţia lui Mihai Botez. Disidentul transformat în agent al Securităţii • . Adevărul din arhivă • Lumea informatorilor

 

Gabriel Andreescu este conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A militat pentru respectarea drepturilor omului încă sub regimul comunist, fiind unul dintre disidenţii care s-au opus deschis lui Ceauşescu şi regimului său autoritar. Începînd cu anul 1990 a iniţiat înfiinţarea unor organizaţii nonguvernamentale, printre care Comitetul Helsinki Român, Centrul de Studii Internaţionale, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă. Este director al Noii Reviste de Drepturile Omului. De acelaşi autor, la au mai apărut: Solidaritatea alergătorilor de cursă lungă (1997); Locurile unde se construieşte Europa. Adrian Severin în dialog cu Gabriel Andreescu (2000); Ruleta. Români şi maghiari, 1990-2000 (2001); Naţiuni şi minorităţi (2004); Reprimarea mişcării yoga în anii ’80 (2008); L-am urît pe Ceauşescu. Ani, oameni, disidenţă (2009). A editat Naţionalişti, antinaţionalişti. O polemică în publicistica românească (1996), Problema transilvană (în colaborare cu Gusztáv Molnár, 1999), Ultimul deceniu comunist. Scrisori către Radio Europa Liberă. Vol. I: 1979-1985 (împreună cu Mihnea Berindei, 2010) şi Comentarii la Constituţia României (în colaborare cu Miklós Bakk, Lucian Bojin şi Valentin Constantin, 2010).

 

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul „stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joia seara. Contact: 0737-210.978 (Paul Radu)

www.cluba.ro

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.