FILTm

sigla-filtm provoacă cititorii să descopere numele invitaților de anul acesta

 

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) îi provoacă pe iubitorii de literatură să ghicească numele celor 12 invitați ai ediției de anul acesta, plănuită să aibă loc în perioada 23-25 octombrie, la Galeria Theresia din cadrul Bastion.

Organizatorii au lansat pe pagina de Facebook a Festivalului un concurs constînd în pachete de cărți însoțite de autografele invitaților. Cei interesați să intre în competiție sînt sfătuiți să trimită propunerile lor pe adresa office@headsome.ro, pînă pe data de 23 septembrie 2013. În ultima seară a Festivalului, prin tragere la sorți, organizatorii vor extrage numele cîștigătorilor.

 

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”.
În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
FILTM – un proiect ințiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban, sub umbrela agenției Headsome Communication.

OASPEȚII DIN STRĂINĂTATE AI FILTM, ediția 2013:
1. Primul invitat este un scriitor cunoscut pretutindeni în lume, care mărturisea, cîndva, provocator: „Am avut o copilărie stalinistă fericită”. Întrebare e: o fi existînd și… Stalin cel bun?
2. Al doilea invitat e Patriarh. Pardon, „Patriarhul” – pentru detalii, încercați, vă rugăm, să verificați pe google «Bu-Ba-Bu» (Burlesc – Balagan – Bufoniadă).
3. Al treilea invitat este fiul Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpretă rumână din Timocul Sîrbesc; tatăl său a fost închis, ani buni, la Jilava.
4. Al patrulea invitat e născut în 1957 și este considerat autorul-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană.

5. Cel de-al cincilea invitat a scris, cîndva, povestea unui copil român pe străzile din Italia. Cartea, nominalizată la Premiul Strega (cel mai important premiu literar italian) si desemnată „Cel mai bun debut al anului 2007” de către cea mai importantă emisiune culturală a RAI, a fost tradusă și în limba română.
6. În fine, cel de-al șaselea invitat este cel mai tînăr autor de proză care figurează în ultima ediție a „Scurtei istorii a literaturii sîrbe” de Jovan Deretić.

 

SCRIITORII ROMÂNI INVITAȚI LA FILTM, ediția 2013:
1. Poetul-puzzle-prozator căruia literatura română îi datorează existența personajului NEA GICĂ, „cel mai mare frizer din lume”. Face parte din categoria aceea de scriitori care trăiesc rezervat, dar lasă urme. Altfel, „un spirit feeric, ludic și copilăros, din familia unor Dimov sau Brumaru”, vorba lui Mircea Cărtărescu.
2. Scriitoare (și traducătoare cunoscută). Are obiceiul, cîteodată, să compună proze despre un pitic, un copac în forma de Y, un hotar, o prințesă sau un izvor care are barba verde, iar, alteori, se întreabă, cîntînd, ce ni s-a dat și ce nu se mai ia. Sau o face pe Terorista să cînte „Într-o zi mi-ai dăruit o portocală”.
3. S-a născut la Timișoara, pe 11 septembrie 1980, într-o familie tipic central-europeană. Premiat, pentru poezie, chiar de la debut (Premiul USR Timișoara, în 2001). Apoi a alunecat spre proză. A avut o lectură publică la Paris. N-a fost rău. Dar parcă i-a plăcut mult-mult și la Kikinda, anul asta, la Short Story Festival.
4. Poetul care face proiecții cu filme parafine la el acasă. Cinema, gen. Locuiește la Domnişoara Timișoara și îi place la nebunie asta: pur și simplu refuză să se lase sedus de mirajul Capitalei.
5. Dacă ar fi să-l credem pe Marius Chivu, despre cel de-al cincilea scriitor invitat la FILTM 2, am putea spune că el este cel căruia îi datorăm toate volumele de proză scurtă publicate în ultimii ani de autorii români. A, nu, nu are cenaclu! Să ne întoarcem la sursa invocată: „E, pur si simplu, cel mai bun autor de proză scurtă de la noi. Dacă el ar scrie cîte un volum de povestiri pe an (poate chiar și mai rar), acest gen ar trebui cu desăvîrşire interzis tuturor celorlalţi scriitori”.
6. Optzecist. Parte din istoria Desantului, din constelația bănățeană. În copilărie, s-a întîlnit cu una dintre cele mai observate comete ale secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. Acesta este, poate, motivul pentru care una dintre cele cărțile sale stă sub semnul „cosmic” al acestei întîlniri.

Persoană de contact:

Oana Boca (0722609478, oana@headsome.ro)

Lasă un semn

comentarii

Fii și tu SponsorBun

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
AdLittera este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale.
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.