Black Glass, cel de-al doilea roman al trilogiei Poker, de Bogdan Coşa

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 12.11.2013 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , .

Black Glass, cel de-al doilea roman al trilogiei Poker, de Bogdan Coşa, a apărut de curînd la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală.

Romanul va fi lansat la Tîrgul de Carte Gaudeamus, ediţia 2013, duminică, 24 noiembrie, la ora 14.30, la standul editurii.

Invitaţi: Simona Popescu, Mircea Martin

 

Bogdan Cosa Poker II CR-H848Black Glass continuă povestea lui Tudor Klein, personajul genuin şi supradotat care s a bucurat imediat de o mare popularitate livrescă. La trei ani după aventurile acestui copil teribil în lumea opulentă şi miraculoasă a celui mai în vogă joc de cărţi al momentului, viaţa lui se schimbă drastic, sub ameninţarea unei conştiinţe tiranice.

Noul roman al lui Bogdan Coşa este o tulburătoare şi autentică poveste de dragoste, care, prin hiperrealismul atroce, devine mărturia devastatoare a unui om singur, păşind tot mai absent, tot mai aproape pe zi ce trece de fluviul învolburat al nebuniei.

„De obicei, avem încredere în ceea ce este calm, egal, previzibil. Dar un bun romancier ne cîştigă încrederea doar cînd îşi asumă riscuri adevărate. Bogdan Coşa ridică, iată, în mod curajos miza jocului său de poker.” (Caius Dobrescu)

„Citind Black Glass, am avut constant senzaţia desfăşurării unui destin implacabil, descris la rece, ca în Străinul lui Camus. Tudor Klein, zis Zaru’, e un tînăr depresiv şi însingurat peste viaţa căruia pluteşte, ca un cer negru, o vină de care ştie că nu va scăpa niciodată pe deplin. «Sufletul meu era un atom tot mai mic, cu o masă din ce în ce mai mare» e una dintre confesiunile brutale şi stranii ale lui Tudor Klein, definitorie pentru recluziunea personajului.

Bogdan Coşa are ceea ce au foarte puţini autori români contemporani: stil.” (Marin Mălaicu-Hondrari)

„Se spune că jumătate dintre cei care suferă de tulburări de anxietate, manifestate mai ales prin atacuri de panică, ajung să dezvolte, în mai puţin de cinci ani, o depresie severă. Cei mai mulţi se feresc să ceară ajutorul unui medic încă de la apariţia primelor semne ale bolii, căutînd pentru început descrieri ale unor cazuri similare în literatura de specialitate. Aşa am procedat şi eu, asistat de librari, de anticari şi de psihiatrii Internetului, iar Black Glass este modul meu de a le mulţumi atît celor care au făcut publice istoriile lor, cît şi celor care au făcut artă din asta – pentru că nu m-au lăsat singur.” (Bogdan Coşa)

 

BOGDAN COŞA s-a născut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea. A absolvit studiile masterale în teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat în 2011 Poker, primul roman al trilogiei cu acelaşi titlu, în urma cîştigării Premiului pentru Debut al Editurii Cartea Românească în 2010. În 2013 i-a apărut la aceeaşi editură volumul de poezii O formă de adăpost primară. Este inclus, alături de 19 romancieri din Europa, în antologia European First Novel Festival (Visit Printing House Budapest, 2012). Între 1 octombrie 2012 şi 31 septembrie 2013 a beneficiat de bursa de creaţie a revistei Observator Cultural.

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.