Pe locuri. Fiţi gata. Scrieţi!

NaNoWriMo (National Novel Writing Month) este, aşa cum îi spune şi numele, un maraton pentru cei ce scriu de plăcere sau conduşi de dorinţa de a ajunge publicaţi. Organizaţie nonprofit, este bazată doar pe munca voluntarilor pasionaţi de cultură. Donaţiile care pot fi făcute pe site reprezintă singura recompensă pentru efortul depus în a susţine acest proiect.

Ce presupune mai exact maratonul NaNoWriMo? În fiecare an, în luna noiembrie, din ziua 1 până în ziua 30, se scrie intensiv. Pornind de la o idee nouă, participanţii au ca target terminarea unui roman de aproximativ 175 pagini în 30 de zile.

Nu sună chiar foarte uşor, nu-i aşa? Dar nu ne lăsăm noi intimidaţi. Pentru că ne place să scriem, corect? Pentru noi, scrisul nu are cum să fie o corvoadă. Iubim cuvintele. Şi pentru că le iubim atât de mult, le visăm, le chemăm, le incantăm. Şi ele vin la noi, se aştern pagină după pagină şi conturează un alter ego în pielea căruia suntem invincibili, inspiraţi, creatori ai unei noi lumi.

Iată care sunt foarte pe scurt regulile* la participarea acestui maraton:

–          Încadrarea în timp: 30 zile, de la 1 la 30 noiembrie

–          Target: minimum 50.000 cuvinte (aprox. 175 pagini)

–          Despre: orice vrei să scrii, dar să fie un subiect nou-nouţ, despre care nu ai mai scris până acum

*vă recomand să accesaţi site-ul oficial şi să parcurgeţi cu atenţie regulamentul pentru a afla detalii despre înscriere, participare, etc.

De ce ai face asta?

–          Pentru că este o provocare

–          Pentru că poţi. Da, poţi. Trebuie să ai puţină încredere în tine. Trebuie doar să scrii primele rânduri, ca apoi cuvintele să vină de la sine

–          Pentru că membrii comunităţii comunică pe forumul dedicat şi se încurajează între ei, primesc feedback sau chiar idei ajutătoare

–          Pentru că primeşti mail-uri de încurajare de la scriitori renumiţi, care s-au oferit să ia parte la acest proiect

–          Pentru că la final, dacă ai depăşit cele 50.000 de cuvinte, după procesul de editare, NaNoWriMo îţi poate facilita comunicarea cu edituri interesate de publicarea romanului tău.

Şi pentru că maratonul nu este chiar naţional, ci se desfăşoară la nivel mondial, poate participa oricine, dar absolut oricine cu vârsta de peste 13 ani.

Ca un plus, NaNoWriMo este un cumul de oameni pasionaţi care susţin acest proiect în întreaga lume, împărţiţi pe regiuni, continente, ţări, oraşe. La categoria “Find your region” veţi găsi organizaţii partenere la care vă puteţi abona, pentru a primi noutăţi pe mail, pentru a ţine legătura cu cei din ţara/oraşul tău, pentru a participa la întâlnirile organizate cu scop de socializare. SemneBune este în discuţii în acest moment cu NaNoWriMo pentru a deveni partenerul oficial în România, pentru Bucureşti. Să sperăm că începând de anul acesta vom putea organiza întâlniri şi pentru cei din Bucureşti şi oraşele apropiate.

Cei dornici de înscriere vor trebui să se grăbească până la sfârşitul lunii octombrie, întrucât de la 1 noiembrie se dă startul maratonului.

Să nu uit. Pentru încurajare, voi menţiona câţiva autori cunoscuţi care s-au afirmat sau au fost publicaţi cu ajutorul NaNoWriMo:

Hugh Howey – Wool

Marissa Meyer – Cinder: Book One în the Lunar Chronicles

Erin Morgenstern – The Night Circus

Sara Gruen Water for Elephants

Celor care doresc să participe, le urez mult succes şi inspiraţie (şi viteză la scris, desigur)!

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Rău

Premiată în 2011 și membră a juriului „junior” în 2012 în cadrul Concursului de debut literar „IDC”, Andreea este o cititoare ferventă.

Comentarii

  1. Minimul este de 50.000, nu de 55.000 cuvinte. Pentru target, idea este sa scrie fiecare 1667 cuvinte/zi. Este un proces stresant, dar finalul merita!