Lavinia Braniște – Rostogol merge acasă

bookpic-5-rostogol-merge-acasa-88276În ultimii ani editurile din România au început să publice din ce în ce mai multe cărți pentru copiii de toate vârstele. După ani de zile în care nu apăreau nici măcar prea multe traduceri, acum librăriile sunt pline de cărți frumos ilustrate și de o evidentă calitate literară, pe care părinții le pot citi copiilor sau pe care copiii înșiși le pot citi odată ce învață alfabetul. Una din editurile care se ocupă de acest gen de literatură este editura Arthur, un „copil” al editurii Art, care de câțiva ani a inițiat și un concurs de debut adresat autorilor care scriu cărți pentru copii. Manuscrisul câștigător pe anul 2014 a fost micul roman Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște. Cartea a apărut în 2016, și este foarte bine ilustrată de Andrei Măceșanu. Pe Lavinia Braniște o știam în postura de prozatoare pentru oameni mari, să zic așa. I-am citit volumul de povestiri Escapada, apărut la Editura Polirom, și am descoperit o prozatoare de mare talent, care m-a că merită toată atenția. Dacă Escapada este o mai curând deprimantă și apăsătoare, acest volum, care se adresează mai ales copiilor între 0 și 7 ani, m-a făcut să râd în hohote. Se pare că autoarea scrie cu aceeași plăcere și cu același talent și povestiri grave, dar și povestioare amuzante pentru copii. Și nu e deloc ușor, orice ar crede oamenii, să scrii pentru copii. Cred că este chiar mai greu decât pare, fiindcă, așa cum am tot zis-o, copiii sunt neiertători, dacă nu le place o carte, pur și simplu o abandonează, fără resentimente.

Povestea berzei care vrea să se pensioneze și care mai are un singur copil de dus este una care cu siguranță va fi citită până la capăt, deoarece conținerostogol-merge-acasa_5_fullsize cam tot ce l-ar interesa pe un copil: o poveste atrăgătoare, personaje de care se poate atașa, răsturnări de situație, aventură, o morală și un happy ending. Cartea este scrisă într-un stil foarte accesibil, cursiv, nu ridică mari dificultăți de înțelegere și conține multe dialoguri, adică fix partea pe care un copil o preferă cel mai mult. Copilul vrea să audă o voce, vrea să știe ce zice personajul, ce face el, îl interesează mai puțin descrierile. Și Lavinia Braniște a înțeles foarte bine aceste lucruri. Cartea ei are personaje simpatice: o barză bătrână, alta care e la primul job și urmează să-i ia locul acesteia, după ce se va pensiona pentru a merge în Țările Calde, acolo unde are copiii, trei ciori puse pe rele, dar cam blege, un vulpoi adolescent care încearcă să își găsească o iubită și, nu în ultimul rând, un porcușor, cel care dă și numele cărții, Rostogol. Pe acest porcușor trebuie să-l livreze cele două berze mamei lui, însă este atât de gras încât acestea obosesc și trebuie să facă o pauză. Și de aici începe mica aventură a lui Rostogol prin pădure, fiind răpit pentru răscumpărare, dar se termină cu bine până la urmă. Cititorul matur va recunoaște în povestea lui Rostogol multe aspecte ale lumii contemporane: emigrarea, lipsa de orientare a generațiilor tinere, tendința spre pacifism și multe altele care fac povestea și mai interesantă.

Cartea este foarte distractivă și cu siguranță o voi dărui unui copil, fiindcă sigur ar îndrăgi-o și mai mult decât mine. La editura Arthur au fost publicate în ultima vreme mai multe cărți pentru copii, scrise de autori români. Despre alte două voi scrie săptămânile următoare. Până atunci, vă recomand cartea Laviniei Braniște, pe care o pot citi cu plăcere copiii între 0 și 100 de ani, cum zicea cineva odată.

downloadTitlu: Rostogol merge acasă
Autor: Lavinia Braniște
Editura: Arthur
An apariție: 2016
Ilustrațții de: Andrei Măceșanu
Număr pagini: 120

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.