Gregory David Roberts – Shantaram (2 volume)

Primul lucru pe care l-am aflat despre această carte este că ar fi cartea preferată a Madonnei și mi-am zis: „wow, a citit Madonna o carte întreagă? o carte în 2 volume??”. Atunci mi-am dat seama că trebuie să fie ceva de ea dacă până și Regina a citit-o. Și apoi am aflat că este o poveste (semi)reală despre un dependent de droguri, Lindsay, care este băgat la zbârnă, apoi evadează și este urmărit prin toată lumea de poliție, interpol și alți băieți buni. Ajuns în Bombay își schimbă numele în Shantaram,  care înseamnă ”om al păcii.”

Numai despre pace nu este această carte, dar poate fi despre găsirea păcii interioare a unui om pierdut, atât la figurat cât și în cel mai pur sens al cuvântului. Shantaram se pierde în cartiere mizere, intră în rândurile mafiei locale din Bombay, se împrietenește cu toate scursurile societății, cu vagabonzi, ucigași, junkyes, hoți, cei mai de seamă reprezentanți a ceea ce înseamnă lichele ordinare. Și periculoase. Prietenii lui Shantaram sunt periculoși, sunt imprevizibili, sunt răi. Nu toți însă.

Dar nu vă lăsați înselați sau induși în eroare. Cartea este de o frumusețe răvășitoare. Pe tot parcursul romanului descoperim metafore extraordinare, jocuri de cuvinte, mici povești spirituale pe care doar un scriitor talentat le-ar putea crea. Viața, omul, Dumnezeu, Universul, animalele, iubirea, moartea sunt parcă personaje în acest roman. La un anumit nivel de lectură îl putem considera un roman de idei, dar un roman de idei cu o acțiune captivantă.

Fugit din Australia, ajuns în India, Lindsay are nevoie de o persoană care să-l introducă în noua lume pe care nu o cunoaște. Și așa intră în scenă Prabaker , un ghid deosebit de simpatic care-i devine mai apoi prieten de suflet. Cu ajutorul acestuia este inițiat în misterele vieții din marea și vasta Indie. Autorul are marele talent de a scoate totul din personajele lui. După o vreme te obișnuiești atât de mult cu ele încât mai că le consideri ființe la fel de reale ca tine (dar ce e realitatea, dragi cititori?) și ajungi să le cunoști mai bine ca pe proprii tăi prieteni. Te întreabă cineva ce citești și răspunzi: ”a, o carte, Shantaram. Mamă ce pungaș e Prabaker ălă, dar îmi e drag. Parcă îl știi și tu? Nu ți l-am prezentat?” Și apoi, când prietenul se uită la tine mirat îți dai seama că e un personaj dintr-o carte, dar parcă era așa real… Ceva ciudat se întâmplă…

Normal, ce carte este aceea fără o prezență feminină? Shantaram o iubește pe Karla … dar Karla nu prea-l iubește pe bietul nostru fugar. Cel puțin nu la început, e genul care se lasă greu. Dar băiatul nostru e insistent și nu se lasă până, vorba aceea, nu vede tot Parisul în ochii cei frumoși ai Karlei. O poveste de dragoste cu năbădâi… ca la carte.

Interesant este că Mafia indiană este… deosebit de spirituală, până și în viața criminalilor și-a făcut intrarea religia, filosofia, credința, setea de cunoaștere. Prin cuvintele lui Roberts și prin ochii lui Lindsay cel împăcat, descoperim o lume cu totul și cu totul specială, o lume total diferită de Europa, Australia, America, fiindcă după cum bine ne-a spus și Eliade, India este ”altceva.” Și când sacrul se îmbină cu profanul, când hoții și zeii se intalnesc, când dragostea și poliția nu se înțeleg, atunci se naște Shantaram, un roman cu totul deosebit.  Pe mine m-a captivat de la prima pagină și m-a ținut țintuit de pat (oricum eram răcit) până l-am terminat.

Lectură plăcută!

Editura: ALL

Colectie: Strada Ficțiunii Bestseller

Numar pagini: 1120

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Ion-Valentin Ceaușescu
Co-fondator SB, Redactor-editor

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.

Număr articole publicate : 233