ecranizare dupa Cosmopolis de Don DeLillo

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 26.10.2012 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , .

Cosmopolis, al 13-lea roman al lui Don DeLillo, aparut de curind in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere din limba engleza de Veronica D. Niculescu, va fi lansat in cadrul festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest” (19 – 25 octombrie), in aceeasi zi in care va avea loc si premiera filmului omonim, regizat de David Cronenberg, unul dintre cei mai apreciati rezigori contemporani.

Lansarea va avea loc la Meeting Point-ul festivalului, la Cinema „Elvira Popescu” (Institutul Francez din Bucuresti), inaintea premierei filmului.

Prezinta: Veronica D. Niculescu, traducatoarea romanului, scriitorul Cristian Teodorescu si criticul de film Ileana Birsan.

Romanul
Cosmopolis reda o zi din viata miliardarului Eric Packer, un tinar de 28 de ani care crede ca are toata lumea la picioare, pina la proba contrarie. Il insotim intr-o zi aparent banala de aprilie, prin Manhattanul secolului XXI. Miliardarul este surprins in timpul unei odisee mai putin obisnuite, a carei finalitate nu este Ithaca, ci o simpla sedinta de tuns. Inchis in limuzina sa luxoasa, Packer incearca sa strabata un oras blocat de vizita presedintelui, de inmormintarea unui celebru rapper si de o demonstratie antiglobalizare. Ba mai mult, bodyguarzii sai cred ca miliardarul ar putea fi tinta unui atentat. Romanul este un adevarat studiu despre disparitia afectiunii, despre cinismul societatii contemporane, o disectie brutala a visului american.

Carte recomandata de www.filmreporter.ro

Autorul
Don DeLillo este autorul a paisprezece romane, printre care celebrele Zgomotul alb, Mao II si Point Omega. Este cistigator al National Book Award, al PEN/Faulkner Award for Fiction si al Jerusalem Prize. In 2006, Underworld a fost numit de New York Times Book Review unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor douazeci si cinci de ani.

Aflat constant pe lista premiului Nobel pentru Literatura, Don DeLillo (n. 1936) este un scriitor exponential al postmodernismului american si unul dintre marii romancieri de peste Ocean, alaturi de Philip Roth si Cormac McCarthy. De acelasi autor, la Editura Polirom: Punctul Omega

Filmul
Amintind de eXistenZ, al aceluiasi Cronenberg, Cosmopolis captureaza perfect lumea complexa si cinica a lui Don DeLillo, iar noul star hollywoodian Robert Pattinson, protagonistul filmului, intra perfect in pielea personajului creat de scriitorul american. In film joaca si Juliette Binoche, Samantha Morton, Sarah Gadon sau Paul Giamatti.
Trailer si galerie foto, la pagina filmului: http://www.imdb.com/title/tt1480656/

Regizorul 
David Cronenberg este unul dintre cei mai apreciati rezigori contemporani. Printre ecranizarile celebre semnate de regizorul canadian se numara: A dangerous method (2011), Spider (2002), Crash (1996) – un film-cult al anilor 90, M. Butterfly (1993).

Festivalul
„Les Films de Cannes a Bucarest” le rezerva spectatorilor o serie de suprize anul acesta, intre 19 si 25 octombrie, la Cinema Studio si Cinema Elvira Popescu – filme aduse direct de la Cannes, in premiera sau in proiectii unice, unele la scurta vreme dupa lansarea in tarile de origine, invitati de marca si masterclass-uri. Pentru cinefili, va fi o ocazie unica sa vada citeva dintre cele mai discutate filme ale anului.

Mai multe detalii despre festival: www.filmedefestival.ro

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.