Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 2.10.2012 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Despre principiul simplităţii în interpretarea textelor într-un nou volum semnat de eseistul şi filosoful Valeriu Gherghel: Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate

Scepticii veritabili pot fi număraţi pe degetele unei singure mîini. În interpretare, toţi pot să poată. Şi nimeni nu poate să nu poată. Nu există semnificaţii tăinuite, pagini abstruse, vid semantic, întuneric.” (Valeriu Gherghel)

În această săptămînă, la Editura Polirom, a apărut un nou volum în colecţia „Plural. Eseu”, semnat de eseistul şi filosoful Valeriu Gherghel: Breviarul sceptic. Şi alte eseuri despre simplitate.

Breviarul sceptic este un remarcabil volum de eseuri centrat pe simplitatea aplicată în interpretarea textelor, ceea ce presupune a nu fi excesiv, a respecta limita şi măsura, a accepta faptul incomod că poţi explica numai ceea ce poţi explica şi a te mărgini strict la ceea ce spune textul, fără a construi ipoteze suplimentare.

Pornind de la principiul simplităţii şi de la faptul că există limite în exerciţiul hermeneutic, Valeriu Gherghel alternează pe întreg parcursul volumului consideraţiile teoretice cu exerciţiul practic – analiza de text – şi, în cîteva cazuri, cu exerciţiul imaginativ.

Dacă în prima parte vorbeşte despre simplitate şi conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativă şi exces, în partea a treia autorul prezintă unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfîntul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstrează cît este de dificil să fii simplu în interpretare.

„… a fi simplu înseamnă literalmente şi în toate sensurile a fi simplu.

Oricum, în lipsa unei definiţii luminoase, o descriere tulbure a subiectului e mai bună decît nimic. Constaţi cu amuzament, la sfârşitul descrierii, că nu poţi respecta principiul simplităţii, tocmai acolo unde ţi‑ai propus să discuţi despre simplitate…” (Valeriu Gherghel)

Din cuprins:

Hexada simplităţii • Don Quijote c’est moi • Limba neo-adamică • Crux interpretum • Simplitate şi peşti (sancta simplicitas) • Erezia determinării • A fi şi a semnifica • Index rerum • Poarta credinţei • Cavalerul Tristei Lecturi • Excesul quodlibetal • Cauda pavonis • Pleonasmul divin

Valeriu Gherghel (n. 22 iunie 1955). Studii de filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi, terminate în 1979. Redactor‑şef adjunct la Opinia studenţească (1983-1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor Magna Cum Laude în filosofie cu o teză despre teologia platoniciană. A colaborat la Dialog, Convorbiri literare, Cronica, Dilema veche, Steaua, Timpul, Transilvania, Bucovina literară etc.  Este editorialist la Ziarul de Iaşi.
La Editura Polirom a mai publicat Porunca lui rabbi Akiba (2005), volum nominalizat la Premiile Prometheus, ediţia 2006, la secţiunea Opera Prima.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Comments are closed.