Advent Calendar

Poeme semnate de Svetlana Cârstean au fost publicate pe portalul lyrikline.org, una dintre cele mai prestigioase platforme online dedicate poeziei din întreaga lume. Este vorba despre mai multe poeme extrase din volumul de debut al Svetlanei Cârstean, Floarea de menghină (Cartea Românească, 2008), dar şi de cîteva inedite.

Advent Calendar”, cel mai recent proiect al lyrikline.org, a debutat pe 1 decembrie, chiar de ziua României, cu o pagină dedicată Svetlanei Cârstean, şi îşi propune să publice zilnic cîte o pagină dedicată unui poet pînă în data de 24 decembrie. Svetlana Cârstean este singurul poet român care face parte din acest proiect. Mai multe detalii, aici.

floarea-de-menghinaAstfel, poemele „Insomnia”, „Cine am fost eu?”, „Una”, „Două”, „Cine sînt eu”, „[Sînt femeie]”, „Balada ghetelor de lac”, „A new girl in town (I)”, „A new girl in town (II)” şi „Revoluţie” se găsesc pe siteul lyrikline.org, însoţite fiind de versiunile acestora în catalană (trad. Xavier Montoliu ), engleză (trad. Claudia Serea), franceză (trad. Fanny Chartres), germană (trad. Eva Wemme), italiană (trad. Angela Tarantino şi Ileana M. Pop) şi suedeză (trad. Athena Farrokhzad).

Mai mult, pe pagina dedicată Svetlanei Cârstean se regăsesc şi versiunile audio ale acestor poeme, în lectura autoarei, înregistrări realizate în studioul lyrikline.org în iunie 2012, cînd autoarea a participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Berlin, ediţia a XIII-a (2-9 iunie 2012, la Akademie der Künste şi Literaturwerkstatt), cu sprijinul ICR Berlin.

Poeme în lectura autoarei aici:

Svetlana Cârstean a făcut parte, în cadrul festivalului, din proiectul renshi.eu – un dialog liric european: un poem scris de 28 de artişti din ţările Uniunii Europene şi din Croaţia. Poetul grec Yannis Stiggas a compus poezia iniţială „This is the place gentlemen”, punctul de pornire pentru colaborarea lirică a artiştilor europeni. Poemul colectiv a fost prezentat în data de 2 iunie, la Akademie der Künste Berlin.

Floarea de menghinăeste una dintre cele mai apreciate apariţii ale anului editorial 2008: Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru Poezie – Opera Prima, Premiul Radio România Cultural pentru Poezie, Premiul de debut al revistei România literară.

Svetlana Cârstean este scriitoare şi jurnalistă. Membru cofondator al cenaclului „Central” de la Facultatea de Litere din Bucureşti, a publicat pentru prima dată poemul Floarea de menghină în 1995, în volumul de debut colectiv Tablou de familie (alături de colegii săi Sorin Gherguţ, Răzvan Rădulescu, Cezar Paul-Bădescu, Mihai Ignat şi T.O. Bobe). A publicat de-a lungul anilor articole, interviuri şi poeme în Dilema, Observator Cultural, România literară, Adevărul literar şi artistic.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.