Viata cea noua

Viata cea noua de Orhan Pamuk – protagonistul romanului, un student pe nume Osman, dezvolta o obsesie pentru o carte a carei lectura il transforma atit de profund, incit e incapabil sa-si continue viata obisnuita. Cartea lui Pamuk s-a bucurat de un succes exceptional in Turcia, la data aparitiei sale, in 1995, batind toate recordurile de vinzari. Editia in limba romana, aparuta in traducerea remarcabila a Luminitei Munteanu, soseste miine din tipografie.

Viata cea noua s-a bucurat de un succes exceptional in Turcia, la data aparitiei sale, in 1995, batind toate recordurile de vinzare. Protagonistul romanului, un student pe nume Osman, dezvolta o obsesie pentru o carte a carei lectura il transforma atit de profund, incit e incapabil sa-si continue viata obisnuita. Pentru a descoperi secretul care se afla la baza cartii, Osman pleaca intr-o lunga calatorie care il va purta prin peisaje nocturne cu cafenele intesate de calatori, conspiratii, accidente apocaliptice de autobuz si disparitii misterioase, intilnind pe parcurs alti cititori credinciosi, pentru care cartea a devenit un text sacru, precum si fundamentalisti care si-au luat misiunea de a o distruge, asasinindu-i presupusul autor, ca un simbol al periculoaselor influente occidentale care anihileaza spiritul national turcesc. Viata cea noua este un roman ce trimite mereu la propria scriitura, un joc sofisticat, in care dimensiunile spatiului si timpului sint manevrate pentru a crea efecte neasteptate, ca parte a unei viziuni originale. El poate fi considerat si o alegorie despre diversele modalitati de receptare ale operei literare, cu incarcatura de sperante si dorinte personale pe care cititorul o adauga inconstient lecturii.


„Un roman nou, ametitor, parca rasarit din indoielile ce-l macina pe Borges si calauzit de lirismul vioi al lui Gabriel Garcia Marquez.” (Wall Street Journal)

„Elaborat si dinamic, acest clarobscur fictional urmareste amestecul de culturi, de Occident si Orient, si adauga un capitol stralucitor in enigma identitara pe care, prin romanele sale, Orhan Pamuk isi propune sa o orchestreze.”
(Kirkus Reviews)

Orhan Pamuk este cel mai citit si bine vindut scriitor turc si cistigatorul Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006. Opera sa a fost tradusa in mai mult de cincizeci de limbi, decernindu-i-se numeroase premii. In 2010, Polirom a initiat seria de autor „Orhan Pamuk”, in cadrul careia au aparut in traducere romanele Ma numesc Rosu (editie noua, 2011) si Muzeul inocentei (2010).

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3012