Țipătul leneșului

Miine soseste din tipografie editia in limba romana a celui de-al doilea roman al lui Sam Savage, strong>Tipatul lenesului (traducere din limba engleza de Vali Florescu).

Lansat in Statele Unite ale Americii in 2009, romanul il are drept protagoniste pe Andy Whittaker, un „erou” al erei lui Nixon, a carui existenta avanseaza incet, dar sigur spre limita disperarii si a nebuniei. Andy Whittaker planuieste un festival literar de proportii monumentale in micul sau orasel; el este si unic editor al gazetei Soap, o revista literara ridiculizata de rivalii sai de la The Art News, infierati de Andy, care-i considera o clica de scriitori si pictori ultraconventionali. Sotia sa, Jolie, l-a parasit, mama sa isi da duhul intr-un azil, iar cladirile cu apartamente de inchiriat pe care le-a mostenit de la tatal sau au ajuns in paragina prin eforturile unor chiriasi de cosmar.

Principala activitate a lui Andy pare sa fie scrisul: pune pe hirtie plingeri catre nevasta care l-a parasit, pretexte pentru a nu-si vizita mama, respingeri usturatoare ale unor texte literare ridicole primite in vederea publicarii, instiintari sarcastice in atentia chiriasilor sai, misive jalnice catre o femeie cu care a avut o relatie pasagera cu mult timp in urma si multe altele.

Romanul la care lucreaza se transforma tot mai mult dintr-o parodie intentionata, intr-o insiruire de fantasme jalnice si dezlinate. Sentimentul propriei grandori, dar si autocompatimirea devin din ce in ce mai disperate, iar dincolo de efectele de suprafata de un comic si absurd dezlantuit, se intrevad toate frustrarile unui scriitor blazat si insingurat.

„Scriitorilor, zgiriati-va pe ochi. Daca vreodata v-ati simtit tentati sa scoateti capul din micul vostru orasel de provincie si v-ati trimis poezelele sa fie publicate, daca ati cunoscut vreodata sunetul greu al plicurilor de raspuns care va dau peste bot sau daca visul nemuririi literare nu va da pace, cititi Tipatul lenesului. Nimic nu poate fi mai descurajant.” (Guardian)

„Satira lui Sam Savage are calitatea rara de a fi in acelasi timp muscatoare si amuzanta.” (The New York Times)

„Andy Whittaker, protagonistul din Tipatul lenesului, este un scriitor disperat, depresiv si frustrat sexual. Cu greu putea alege Savage un personaj mai credibil care sa dea autenticitate cartii sale.” (Kirkus Reviews)

Sam Savage s-a nascut in 1940 in Carolina de Sud si a fost crescut sub dubla influenta a pasiunii mamei sale pentru poetii romantici englezi si a credintei nestirbite a tatalui in rationalismul darwinian. La virsta de 17 ani, s-a mutat cu familia in Massachusetts, unde preferinta pentru produsele contraculturii l-a facut sa se integreze perfect in atmosfera creata de generatia Beat. „Pe vremea aceea inca mai puteai sa fii un delincvent intelectual”, a declarat Savage intr-un interviu.

Admis la Facultatea de Filozofie a Universitatii Yale, a abandonat-o in scurta vreme, pentru a se inscrie intr-un grup de protest impotriva armelor nucleare. Dupa citiva ani petrecuti la Paris, s-a intors la Yale, unde a obtinut un doctorat in filozofie, apoi si-a continuat studiile la Heidelberg. A lucrat intr-un atelier de reparat biciclete in Cambridge, Massachusetts, dupa care s-a retras in Sud, unde a schimbat mai multe meserii (pescar, timplar si tipograf, printre altele) si a scris poezii care i-au fost publicate, dar care nu-i placeau, si fragmente de roman care-i faceau placere, dar nu ajungeau sa-i fie publicate.

Firmin. Aventurile unei vieti subterane, romanul sau de debut, a aparut in 2006, iar doi ani mai tirziu a devenit revelatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, ajungind sa fie tradus in peste 30 de tari.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.