Statele lumii contemporane

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 31.05.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Statele lumii contemporane îşi propune să evidenţieze principalele caracteristici geografice, istorice şi economico-
sociale ale statelor lumii, în contextul profundelor mutaţii care au loc în perioada contemporană.

Prima parte a lucrării este consacrată unor aspecte teoretico-metodologice care privesc statul ca sistem geografic şi social-politic, alcătuit din teritoriu şi populaţie, capitala ca nucleu politic al statului şi graniţele ca organism periferic al acestuia, tipurile de state şi caracteristicile lor. Lucrarea este o radiografie a tuturor entităţilor statale din lume la începutul celui de-al doilea deceniu al mileniului trei, folosind indicatori semnificativi, compatibili, din cele mai recente surse statistice ONU, corelate cu lucrări similare, de prestigiu, din literatura internaţională de profil.

Centrul de greutate îl reprezintă monografiile regionale, alcătuite la nivelul fiecărui stat şi structurate în patru secţiuni:
date generale, cadrul natural, repere istorice şi repere socioeconomice. Fiecare dintre cele 193 de state este precedat, în policromie, de câte o schiţă de hartă şi de simbolistica statului respectiv (drapel şi stemă).

Într-o cuprinzătoare addenda se prezintă ierarhizarea ţărilor din plutonul fruntaş, dar şi din cel codaş, la câţiva indicatori cu pondere în departajarea statelor. Prin structura şi volumul larg de informaţii recente, lucrarea are o largă arie de adresabilitate, fiind utilă atât specialiştilor, elevilor, studenţilor, cât şi celor care călătoresc, publicului larg, interesat de cunoaşterea modificărilor din lumea contemporană.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.