Solar

Astazi soseste din tipografie editia in limba romana a celui mai recent roman al lui Ian McEwan: Solar (traducere din limba engleza de Ana-Maria Lisman). Cartea, disponibila in editie print si eBOOK, spune povestea lui Michael Beard, un fizician premiat cu Nobel, care in ultimii douazeci de ani a trait de pe urma reputatiei sale. Tine prelegeri peste tot in lume la preturi costisitoare, isi imprumuta numele si titlul diverselor institute de stiinta si conduce o initiativa a guvernului de a rezolva problema incalzirii globale. Un afemeiat fara scrupule, Beard se confrunta cu destramarea celei de-a cincea casnicii. Numai ca de data asta, sotia este cea care are o relatie extraconjugala, iar el este inca indragostit de ea. Cind cele doua lumi ale personajului, cea profesionala si cea amoroasa, ajung sa se ciocneasca, apare la orizont o oportunitate care l-ar putea extrage din marasmul marital, salvindu-i cariera, dar si lumea de la dezastrul mediului incunjurator.

„Cind citesti Solar ai senzatia ca esti ferecat intr-o camera, iar tot ceea ce auzi siunt reverberatiile unui singur sunet – scrisnetul neputincios al unui barbat gras, aflat in pragul batrinetii, care-ti devoreaza propria fiinta.”(The Observer)

„Sper din tot sufletul ca Ian McEwan pregateste si un Solar II. Nu de alta, dar personajul sau egoist si antipatic, Michael Beard, imi place la nebunie.” (Tibor Fischer)

Solar pare sa dezvolte, cu toata ironia, un punct de vedere simplu: planeta trebuie salvata, chiar daca unele dintre fiintele care o locuiesc sunt pur si simplu ingrozitoare.” (Entertainment Weekly)

„Un autor care-si stapineste perfect mijloacele epice. Povestirile lui Ian McEwan, cu scriitura lor calma, precisa si incarcata de senzualitate, stau sub semnul realismului magic – o transfigurare a realitatii inconjuratoare, cu un efect neasteptat.”
(New York Review of Books)

Ian McEwan, unul dintre cei mai mari scriitori britanici contemporani, s-a nascut in 1948 la Aldershot. A studiat literatura engleza la Universitatea din Sussex si are un titlu de master, obtinut la Universitatea East Anglia. In anii ’70 a inceput sa publice in American Review si Transatlantic Review povestirile adunate ulterior in volumul Prima dragoste, ultimele ritualuri (1975, Polirom 2011), distins cu W. Somerset Maugham Award. In 1978 i-a aparut un al doilea volum de povestiri, In asternuturi, aparitie umbrita insa de succesul romanului sau de debut, Gradina de ciment, publicat in acelasi an (1978; Polirom, 2002, 2009) si subiect al unui scandal ce l-a consacrat pe McEwan drept unul dintre cei mai originali scriitori ai momentului. Vor urma romanele Mingiieri straine (1981; Polirom, 2004), nominalizat la Booker Prize, Copilul furat (1987; Polirom, 2005), pentru care i s-a decernat Whitbread Novel Award si Prix Femina Etranger, Inocentul (1989; Polirom, 2004), Ciinii negri (1992; Polirom, 2006), Durabila iubire (1997, Polirom, 2011), Amsterdam (1998; Polirom, 2001, 2009), recompensat cu Booker Prize, Ispasire (2001; Polirom, 2003, 2008), roman distins cu premii internationale de prestigiu, precum W.H. Smith Literary Award si National Book Critics Circle Award, Simbata (2005; Polirom, 2006), nominalizat la Booker Prize si cistigator al premiului James Tait Black Memorial, si Pe plaja Chesil (2007; Polirom, 2007), nominalizat la Man Booker Prize.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.