De curind, Editura Polirom a lansat o noua serie de autor dedicata lui David Lodge, precum si primele editii digitale ale unor acestor romane.
Primele titluri din noua serie sint Afara din adapost – romanul lui Lodge cu cele mai multe elemente autobiografice –, Cit sa-ntindem coarda? – o stralucita comedie neagra – si Autorul, la rampa! – carte ce reconstituie o perioada dificila din viata lui Henry James, cind cariera scriitorului parea sa se indrepte spre un esec.
David Lodge (n. 1935) a urmat cursurile Colegiului Universitar din Londra, iar dupa absolvire a obtinut un master şi un doctorat in teoria literaturii. Intre 1950 şi 1987 a predat la Universitatea din Birmingham, dupa care s-a dedicat in intregime carierei literare.
Reputat romancier, dramaturg şi scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii in viata ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din romanele Schimb de dame (1975, distins cu Hawthornden Prize; Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (1984, Polirom, 2002, 2003) si Meserie! (1988, Polirom, 2002, 2003), ultimele doua fiind nominalizate la Booker Prize.
La Editura Polirom au mai aparut romanele Terapia (1995; Polirom 2002, 2003), Ginduri ascunse (2001; Polirom 2003, 2004), Muzeul Britanic s-a darimat! (1965; Polirom, 2003), Vesti din Paradis (1991; Polirom, 2003), Racane, nu ti-e bine! (1962; Polirom, 2004), Cit sa-ntindem coarda? (1980; Polirom, 2004), Afara din adapost (1970; Polirom, 2005), Autorul, la rampa! (2004; Polirom, 2006), Crudul adevar (1999; Polirom, 2006) si Mort de surd (2008; Polirom, 2009).
Cit sa-ntindem coarda?
„Incredibil de comica. O carte magnifica!” (Graham Greene)
Traducere si note de Radu Pavel Gheo
Polly, Dennis, Angela, Adrian impreuna cu ceilalti prieteni si colegi de scoala sint legati de traditie si de dogmele Bisericii Catolice, dar, in acelasi timp, simt tentatiile societatii libertine – aparitia pilulei anticonceptionale, disparitia iadului si crearea organizatiei Catolici pentru o Biserica Deschisa. In anii ’60, lucrurile urmau sa se schimbe radical. Era inevitabil. Totusi… Totusi, cit pot sa-ntinda coarda? Pina unde isi pot permite sa mearga? Si unde se vor opri, daca se vor opri vreodata?
Afara din adapost!
„O reusita extraordinara!” (The Times Literrary Supplement)
Traducere de Radu Pavel Gheo
Afara din adapost! este, probabil, romanul lui David Lodge cu cele mai multe elemente autobiografice. Timothy Young, personajul central al cartii, este un baietel britanic obisnuit, ce traieste sub teroarea bombardamentelor germane din cel de-al doilea razboi mondial si apoi (in ciuda faptului ca Anglia cistigase razboiul) in epoca de „austeritate”, de rationalizare a alimentelor si a celorlalte produse, o perioada cenusie din istoria Marii Britanii. Confruntat cu perspectiva unei adolescente monotone, Timothy are insa o sansa care ii va oferi o experienta de neuitat: sora lui mai mare, Kath, ajunge secretara la o unitate americana din Germania ocupata si isi invita fratele sa petreaca vacanta de vara alaturi de ea. Din acest moment, viata lui Timothy devine brusc extrem de captivanta.
Autorul, la rampa!
„Autorul, la rampa! este expresia afectiunii devastatoare fata de un mare scriitor care a fost, in acelasi timp, si un om deosebit.” (The Telegraph)
Traducere din limba engleza de Cornelia Bucur
Autorul, la rampa! reconstituie o perioada dificila din viata lui Henry James, cind cariera scriitorului parea sa se indrepte spre un esec, totul culminind cu fiascoul reprezentat de prima sa piesa, Guy Domville. In centrul romanului se afla prietenia eroului cu scriitorul George Du Maurier, cel care-i ofera, din camaraderie, subiectul unei proze. Du Maurier scrie el insusi cartea, care devine imediat un bestseller. James primeste imboldul creator ce-l va face sa ofere lumii romane ca Ambasadorii, Washington Square, Portretul unei doamne etc.