Moarte dupa-amiaza

Moarte dupa-amiaza (publicata pentru prima data in 1932) este aproape un documentar, in modernitatea si imagistica sa, despre un spectacol-ceremonie, tragic si revelator.


Este un volum nonfictional in care Hemingway descrie si explica aspectele tehnice ale acestui ritual, intensitatea impresionanta, spirituala, si frumusetea clasica a luptei dintre un om si un animal despartiti, aproape ca o gluma, si totusi cit de violent, de pericolul unei bucati de pinza rosie. Vazute prin ochii lui, coridele devin o arta, un balet cu o coregrafie speciala, cu artisti stranii, de la amatori, la maestri ai gratiei si vicleniei. Iar in stilul tipic al lui Hemingway, aceasta istorie grandioasa a luptelor cu tauri devine pe parcurs o meditatie asupra naturii lasitatii si curajului, asupra aventurii si mortii, adusa la viata de comentariile sale abrupte.

In seria de autor „Ernest Hemingway” au aparut: Batrinul si marea (2007), Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), Fiesta (2008), Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008), Pentru cine bat clopotele (2008), Sarbatoarea continua (2008), Adio, arme (2009), Gradina Raiului (2009), A avea si a nu avea (2010), Dealurile verzi ale Africii (2010).

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.