Mitra

„E posibil ca Doris Lessing sa fi identificat vesnica discordie dintre barbati si femei. Din nou, cu aceeasi inteligenta care taie in carne vie.” (Los Angeles Times)Mitra (The Cleft, 2007) este o cronica fictiva a evenimentelor care au dus la facerea lumii, compusa din frinturile de informatii pe care le are la dispozitie un istoric din epoca romana. Avem de‑a face, prin urmare, cu doua epoci apuse, insa din intrebarile pe care si le pun personajele, ni se sugereaza, cu blinda ironie, ca s-ar putea sa nu fim foarte departe nici in ziua de azi. Claritatea si simplitatea expunerilor obliga cititorul sa revada lucrurile intr-o forma redusa la esential, in special in privinta relatiilor dintre barbati si femei, dar fara sa ocoleasca marile teme si temeri ale oamenilor – vina, riscul, violenta, razbunarea, curiozitatea, increderea; capacitatea de-a ne dori lucruri diferite, schimbarea sau, dim­potriva, inclinatia de-a ne lasa angrenat intr-un sistem, intr-un stil de viata, care doar pare sa dureze o vesnicie.

„Doris Lessing are o apetenta extraordinara fata de straniile vulnerabilitati ale oamenilor, iar descrierile relatiilor dintre ei sint de o frumusete cutremuratoare.” (The Times)

„Intregul volum este o fabula, iar subiectul satirei il reprezinta modelele comportamentale, neschimbate in timp, ale femeilor si barbatilor. In lumea fiintelor primitive, care invata sa se adapteze unele cu altele, femeile nu pot intelege neglijenta barbatilor, care nu sint in stare sa asculte, iar barbatii sint scosi din sarite de criticile si reprosurile femeilor…” (New Statesman)

„Originea speciilor, revizuita… ironic, provocator, epic, eretic, postmodern, intr-o descriere cit se poate de vie.” (The Miami Herald)

Din opera lui Doris Lessing, in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom” au mai aparut in traducere: Carnetul auriu, Memoriile unei supravietuitoare, Al cincilea copil, Povestiri africane si O coborire in infern.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3023