Mandra fecioara

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 9.11.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

„O realizare extraordinara, in maniera romanelor gotice sau thriller… Tensiunea narativa ajunge sa fie aproape insuportabila.” (The Times Literary Supplement)
Mindra fecioara schiteaza o relatie amoroasa cu totul bizara, intre Katia Spivak, o adolescenta de saisprezece ani, si Marcus Kidder, un barbat ajuns la virsta batrinetii. Katia isi petrece vacanta de vara lucrind ca bona in casa unor bogatasi, cind il intilneste pe Marcus, prolific autor de carti pentru copii si pictor amator; acesta incepe sa-i faca o curte din ce in ce mai asidua si mai insinuanta, oferindu-i bani si articole de lenjerie. Katia il refuza la inceput, dar ajunge sa ii pozeze pentru tablouri, unele dintre ele nuduri; se simte folosita, dar flatata de atentia lui si fascinata de luxul sofisticat in care traieste artistul. Kidder insista ca are o anume misiune pentru Katia, pe care i-o va dezvalui la timpul potrivit, o misiune intunecata, de viata si moarte. Insa microromanul nu expune o simpla istorie despre seductia unei fete nestiutoare; el devine un tulburator tratat pe tema aspiratiilor feminine si a incapacitatii de a ne accepta propria ignoranta.

„Ceea ce ne face sa ne intoarcem pe tarimul lui Oates este incredibilul ei talent de a transforma pagina de carte intr-o fereastra ce lasa sa se intrevada ceva ce am jura ca e viata autentica.”
(The New York Times Book Review)
„Lumea lui Oates e lumea noastra: in cel mai bun caz, grosolana, in cel mai rau, ticaloasa si… americana pina in strafunduri. Dar ne intoarcem mereu la ea si o facem din acelasi motiv ce ne impinge sa citim Mindra fecioara – nu fiindca Marcus si Katya inving sau cel putin au o revelatie, ci fiindca abilitatea cu care Oates isi construieste povestea nu se compara cu a nici unui alt scriitor. E ca si cum ea ar avea contact direct cu mintea cititorului.” (The Washington Post)

Mai multe despre Joyce Carol Oates, aici.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.