la Bookfest v4

Lansare şi sesiune de autografe: ŢIGARA UNUI VIITOR DE PAIE, versuri de Marius Ghilezan – Târgul de carte , pavilionul 15, standul Grupului Editorial Corint,  sâmbătă, 28 mai 2011, ora 14:00 Prezintă: Ovidiu Şimonca şi Stoian  G. Bogdan

Volumul “Ţigara unui viitor de paie“ este o pledoarie pentru construcţia viitorului bazată pe experienţa  hrănitoare a trecutului. Autorul consideră că o societate democratică poate fi realizată la noi doar prin întoarcerea la valorille fundamentale ale neamului românesc: credinţă, respect faţă de ceilalţi, bun-simţ şi monarhie constituţională. Fără aceste principii, susţine scriitorul, deriva ar fi generalizată. Viitorul în libertate poate fi mai trist decât anii de lagăr,.dacă omul nu se eliberează de angoasele, prejudecăţile  şi limitele impuse de conjuraţia bunului-plac.

Autorul vorbeşte despre o lume a moralităţii, stinsă, uitată şi dispreţuită, de parcă ar fi fost unicul supravieţuitor.

“Prin Marius Ghilezan, poezia devine pamflet şi predică, pelerinaj al spovedaniei aceluia ce nu se lasă învins de memorie. Versurile caută sfinţi şi martiri văzuţi nu doar ca nişte relicve de închinat. (…)

Într-o vreme când textele se dezic de valori şi de muzica sferelor de iubire şi idealuri, Marius Ghilezan defineşte conferinţa de la Yalta, fără nicio diplomaţie sau eufemism, locul unde mai mari ai lumii au aprins un viitor de paie care fumegă (…)  .

De ce i-ar păsa tânărului de azi de tragedia petrecută la Livadia şi nu ar scrie poeme în stilul Flower Power,  experimente textuale şi versuri antilirice despre alcool, sex, dezabuzare şi lipsă de orizont? Pentru că vremurile pot fi oricum, de cenuşă, de ciumă, de coşmar, de cinism, dar ele nu pot fi salvate de marasm şi minciună fără cea mai liberă formă de autoritate, aceea a frumosului şi a binelui sălăşluind în Cuvânt.” Doina Uricariu


Marius Ghilezan s-a născut în 1964 la Timişoara. Fire rebelă şi greu de stăpânit, s-a înscris încă din primele zile ale revoluţiei din 1989 printre contestatarii noului regim. Prin intermediul publicisticii a încercat să transmită şi altora entuziasmul şi idealismul său. Încă din 1990 a fost reporter al ziarului „Timişoara” şi corespondent al BBC, Europa liberă, Vocea Americii.

Studiind jurnalistica şi Ştiinţele comunicării la Bucureşti, s-a implicat activ în construcţia „României libere”, ca o voce puternică şi credibilă a opoziţiei, pentru ca mai apoi să fie consilier al mai multor primari ai Bucureştiului şi a doi prim-miniştri. S-a dedicat publicităţii şi mai ales marketingului politic. A coordonat ediţiile locale ale „Evenimentului zilei,” într-o perioadă de pauză politică. A fost comentator sportiv la “Cotidianul” şi “Gazeta sporturilor”.”Este masterand al Facultăţii de Psihologie Organizaţională din cadrul Universităţii Bucureşti. A publicat primul Manual de campanie electorală din România şi întâiul roman sportiv „Furia”, la Editura Humanitas. A scris eseul antropologic: “Hoţia la români” şi “ImpostURA –despre snobism şi puterea falsului-”Este singurul român membru al „The American Association of Political Consultants”.

Coordonează. în prezent, site-ul BOOKiseala.ro.

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.