Intriga matrimoniala de Jeffrey Eugenides

Intriga matrimoniala este primul roman al lui Jeffrey Eugenides de dupa bestsellerul international Middlesex, lansat in Romania la numai o luna de la aparitia peste Ocean. Noul roman al lui Eugenides a fost primit cu entuziasm atit de critici, cit si de nume importante ale scenei literare de peste Ocean, precum Jonathan Franzen:  „Intriga matrimoniala este cartea anului 2011: neasteptata, captivanta si magnific construita!” (The New York Times Book Review) / „Un roman uluitor, erudit, empatic si profund, despre relatiile dintre indragostiti…” (Kirkus Reviews) / „Jeffrey Eugenides este un mare talent si un autor altruist: e generos cu cititorii lui, caci le spune povesti ce-i cuceresc fara gres, dar si cu personajele sale, care ajung la ananghie, se zbat, sufera si se caiesc asa cum o fac toti cei pe care ii iubim cu adevarat, dobindind iertarea noastra.” (Jonathan Franzen)

Intriga matrimoniala (2011, traducere de Dana Craciun) ne plaseaza in America la inceputul anilor ’80. Tara este in recesiune, ca si viata de colegiu. Insa cafenelele sint pline de copii invatati care citesc Derrida si asculta Talking Heads. Printre ei se afla Madeleine Hanna, proaspata absolventa la engleza, si admiratorul ei, Mitchell Grammaticus, care alege sa renunte la studiile teologice, ca sa cutreiere lumea. Interesele lui Madeleine se indreapta in aceeasi masura spre postmodernistii in voga – tulburindu-i dragostea fata de autori precum James, Austen si Salinger – si spre extraordinarul Leonard Bankhead, pe care il intilneste la un curs de semiotica si ale carui crize depresive ii pun in pericol sansele de a fi ales vreodata ca sot.
Vechiul triunghi amoros revine in limbajul noii generatii, impresionind prin fidelitatea fata de tinerii eroi, sustinuti de o superba figuratie compusa din profesori enigmatici, teoreticieni ai feminismului sau mame ingrijorate, si fata de investitia lor in idei si idealuri.

Primul roman al lui Jeffrey Eugenides (n. 1960), Sinuciderea fecioarelor, tradus la Polirom in 2005, s-a bucurat de un succes rasunator, fiind si ecranizat la Hollywood, in 199, de regizoarea Sofia Coppola, cu Kirsten Dunst, Kathleen Turner, Josh Hartnett si James Woods in rolurile principale.
Romanul Middlesex (Polirom, 2005) i-a adus elogiile criticii, care l-a comparat cu monstrii sacri ai literaturii americane, Saul Bellow si Philip Roth, si a fost distins, in anul 2003, cu Premiul Pulitzer.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3010