despre Javier Marias

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 31.01.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Simbata, 29 ianuarie 2011, scriitorul Javier Marias a fost recompensat cu prestigiosul Premiu International Nonino.

Pe lista cistigatorilor din acest an, alaturi de apreciatul scriitor spaniol, s-au mai aflat: arhitectul italian Renzo Piano (Premiul „Maestru al Timpului Nostru”), cercetatoarea americana, in domeniul protectiei mediului, Frances Moore Lappe (Premiul „Rist d’Aur”), savantul si umanistul austriac Iren aus Eibl-Eisbesfeldt (Premiul Nonino).

Juriul international al prestigioaselor Premii Nonino, al carui presedinte a fost V.S. Naipaul, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2001, a avut urmatoarea componenta: Adonis, Peter Brook, John Banville, Ulderico Bernardi, Luca Cendali, Antonio R. Damasio, Emmanuel Le Roy Ladurie, James Lovelock, Claudio Magris, Norman Manea, Morando Morandini, Edgar Morin si Ermanno Olmi.

Premiile Nonino, ajunse la cea de-a 36-a editie, se acorda in fiecare an in ultima simbata a lunii ianuarie, rasplatind excelenta in cultura si in stiinta. Cele patru premii anuale sint oferite unor personalitati internationale din lumea culturii si a stiintei. Dintre romani, scriitorul Norman Manea a primit Premiul International Nonino in 2002. Psihologul francez de origine romana, Serge Moscovici, a primit, in 2010, Premiul Nonino – „Maestru al Timpului nostru”.

Javier Marias (n. in 1951, la Madrid, in familia marelui filosof Julian Marias Aguilera) este unul dintre cei mai importanti scriitori spanioli contemporani. Operele sale, traduse in peste treizeci si cinci de limbi, se vind in milioane de exemplare. A publicat romanele Domeniile lupului (1970), Traversarea orizontului (1971), Monarhul timpului (1978), Secolul (1982), Omul sentimental (1986, distins cu Premio Herralde de Novela), Romanul Oxfordului (Todas las almas, 1989, laureat cu Premio Ciudad de Barcelona, Premio de la Critica si Prix L’Oil et la Lettre), Inima atit de alba (1992, distins cu IMPAC Literary Award si Premio de la Critica), Miine in batalie sa te gindesti la mine (1994, distins cu Prix Femina Etranger, Premio Romulo Gallegos, Premio Arzobispo Juan de San Clemente si Premio Fastenrath de la Real Academia Espanola de la Lengua), Secolul (1995), Spatele negru al timpului (1998), Chipul tau, miine. 1. Febra si lance (Polirom, 2005; laureat cu Premio Salambo), volume de povestiri (In timp ce ele dormeau, 1990; Cind am fost muritor, 1996); eseuri, articole. In anul 1997 a primit Premiul Nelly Sachs, iar in 2000 Premiul Grinzane Cavour pentru intreaga opera.
Din opera lui Javier Marias, in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM, va aparea in traducere romanul Chipul tau miine. Dan si vis.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.