Corectii

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 30.06.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Saptamina aceasta soseste din tipografie o noua editie a bestsellerului Corectii, cea mai cunoscuta carte a lui Jonathan Franzen pina la publicarea romanului Libertate (octombrie, 2010).

Extrem de asteptata de cititorii autohtoni, noua editie pregateste, la Polirom, aparitia celei mai noi traduceri din opera lui Jonathan Franzen: Libertate, „cel mai bun roman al secolului” (Guardian), a carui publicare a fost considerata un veritabil fenomem cultural in Statele Unite.
Corectii este o capodopera tragicomica despre o familie care se farimiteaza intr-o epoca a satisfactiilor facile. Intinzindu-se din Midwest-ul de la jumatatea secolului trecut pina pe Wall Street si in Europa rasariteana de astazi, Corectii asaza lumea demodata a virtutilor civice si a inhibitiilor sexuale intr-un contrast violent cu vremea locuintelor supravegheate electronic, a educatiei liberale, a ingrijirilor de sanatate mentala facute din carti de popularizare si a lacomiei globalizate.
De un realism bogat, un umor intunecat si un umanism profund, cartea il confirma pe Jonathan Franzen ca pe unul dintre cei mai fini comentatori ai societatii si spiritului american. Dupa aproape cincizeci de ani de cind este sotie si mama, Enid Lambert doreste putina relaxare. Desi Alfred, sotul ei, este pe cale de a pierde batalia cu boala Parkinson, iar copiii au plecat de mult de acasa, fiecare esuind intr-un fel sau in altul, Enid si-a stabilit un tel aproape imposibil de atins: reunirea intregii familii pentru un ultim Craciun petrecut in casa parinteasca.

Corectii sta alaturi de Casa Buddenbrook a lui Thomas Mann… O opera desavirsita.” (Michael Cunningham)

Corectii este romanul pe care-l asteptam cu totii. O uluitoare anatomie a unei familii disfunctionale. O carte facuta sa dureze.” (Esquire)

„In cazul lui Jonathan Franzen, a fost nevoie de zece ani de corecturi pentru a scrie romanul, opt ani de privatiuni, de rigori autoimpuse si de truda. Daca America l-a ratat pe Fitzgerald, n-avea sa-l mai rateze si pe Franzen, reincarnarea hiper-romantica a tinarului autor «blestemat».” (Les Inrockuptibles)

„Cel mai important, mai curajos si mai ambitios roman pe care l-am citit in ultimii ani.” (Pat Conroy)

„Deopotriva comica si coroziva, amenintatoare si emotionanta, Corectii ne infatiseaza zbaterea unei familii americane timp de doua generatii.” (The New York Times)

Adevarata revelatie a literaturii americane din ultimii ani, Jonathan Franzen (n. 1959) a crescut in Webster Groves, Missouri, o suburbie a orasului St. Louis. Studiaza la Swarthmore College, apoi la Freie Universität din Berlin, ca bursier Fulbright, pentru a lucra ulterior in laboratorul de seismologie din cadrul Departamentului de Fizica Pamintului si stiinte Planetare de la Harvard. Este autorul a patru romane – Al 27-lea oras (1988; Polirom, 2007), Strong Motions (1992), Corectii (2001; Polirom, 2004, 2011), distins cu prestigiosul National Book Award, si Libertate (2010); a mai scris un volum de eseuri, How to Be Alone (2002), si altul de amintiri, The Discomfort Zone (2006). A primit Whiting Writers Award in 1988, o bursa Guggenheim in 1996, Premiul Berlin al Academei Americane in 2000 si New York Times Best Books of the Year in 2001.

Saptamina aceasta, in colectia BIBLIOTECA POLIROM:
• David Lodge, Barbatul facut din bucati
• Doris Lessing, Mitra

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.