cartea lui Ion Manolescu premiata

La doar o luna si jumatate de la aparitie, volumul Benzile desenate si canonul postmodern de Ion Manolescu, aparut in colectia „Performa” a editurii Cartea Romaneasca, a primit Premiul Salonului International al Benzii Desenate, editia a XXI-a (Constanta, 2011) – „pentru contributia deosebita a autorului la promovarea benzii desenate din Romania” (juriul).

„Sint extrem de bucuros si de onorat de acest premiu! Le multumesc atit organizatorilor Salonului International al Benzii Desenate, cit si editurilor Cartea Romaneasca si Polirom, care mi-au sprijinit aparitia volumului”, a declarat Ion Manolescu.

Salonului International al Benzii Desenate a avut loc in perioada 3-5 iunie; organizatori: Alianta Franceza din Constanta, Asociatia Bedefililor din Romania, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, al Muzeului de Arta din Constanta si al Inspectoratului Scolar Judetean.

Volumul Benzile desenate si canonul postmodern cuprinde articole de istorie literara, cronici si studii de teorie literara si culturala grupate sub semnul culturii de consum si al noului canon constituit in a doua jumatate a secolului 20.
Amatorii de pariuri culturale vor gasi in Benzile desenate si canonul postmodern nu numai schita imprevizibila si deseori fluctuanta a fenomenului literar autohton actual, dar si pronosticurile autorului, aflat in primele rinduri ale avangardei culturale contemporane.
Cartea adreseaza citeva provocari intelectuale diferitelor categorii de cititori: „Publicului nespecializat, ii expune o radiografie a amestecului de genuri care il asalteaza de pe tarabe, din vitrinele librariilor sau din pixelii ecranului televizorului. Istoricilor si criticilor literari, le sugereaza ca disciplina / profesia lor nu mai inseamna astazi, la inceputul secolului 21, stricta analiza literara a unei carţi sau a unei epoci. Profesorilor, studenţilor si elevilor susţinatori ai specializarii fixe, le ofera o alternativa la opţiunea didactica istoricista (necesara, dar mecanica si incompleta), prin recursul la instrumentele teoriei interdisciplinare. In fine, teoreticienilor literari, le intareste convingerea ca textul si imaginea au devenit, in noua asezare postmoderna a valorilor, actori nedesparţiţi ai scenei culturale.” (autorul)

Ion Manolescu s-a nascut pe 15 aprilie 1968, la Bucuresti. Este conferentiar doctor, activind in Departamentul de Literatura Romana de la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Este bursier New Europe College, 1996-1997; Netherlands Institute for Advanced Study, 1998; New Europe College-LINK, 2005-06; Wissenschaftskolleg zu Berlin, 2010. Dintre volumele publicate, amintim: Notiuni pentru studiul textualitatii virtuale (Ars Docendi, 2002); Videologia. O teorie tehno-culturala a imaginii globale (Polirom, 2003), volum distins cu Premiul Asociatiei de Literatura Generala si Comparata din Romania (2004); O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, Polirom, 2004); Explorari in comunismul romanesc (coautor, vol. I-II, Polirom, 2004-2005) , volum distins cu Premiul Cuvintul (2006); Derapaj (roman, Polirom, 2006), volum distins cu Premiul special Observator cultural (2007), Premiul revistei Tomis (2007), Premiul Vladimir Colin (2008), Mentiune internationala KulturKontakt si Bank Austria Literaris Wien (2008).

 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3023