Antropologia si probleme lumii moderne

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 23.08.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Dupa reeditarea cu succes, in urma cu citeva luni, a volumului Gindirea salbatica – o carte clasica a „parintelui antropologiei moderne” – Polirom publica in traducere o lucrare inedita a lui Claude Levi-Strauss.
Volumul Antropologia si problemele lumii moderne reuneste trei conferinte sustinute in Japonia in primavara anului 1986, pe care autorul insusi a intentionat sa le includa intr-un volum cu acest titlu. Cele trei eseuri reiau temele majore care l-au preocupat pe Levi-Strauss, actualizindu-le. Pe linga legaturile dintre „rasa”, istorie si cultura, sint abordate probleme specifice lumii globalizate aflate in pragul secolului XXI, de la practicile economice la procrearea artificiala. Subliniind importanta antropologiei ca nou „umanism democratic”, Levi-Strauss analizeaza raportul dintre relativismul cultural si judecata morala, dintre gindirea stiintifica si gindirea mitica si sustine ca viitorul umanitatii va fi marcat de sfirsitul suprematiei culturale a Occidentului.

Din cuprins:
• Sfirsitul suprematiei culturale a Occidentului / Sa inveti de la ceilalti / Fapte particulare si ciudate / Un numitor comun „Autenticitate” si „neautenticitate” / „In perspectiva mea occidentala” / Un „optim de diversitate”
• Trei mari probleme contemporane: sexualitatea, dezvoltarea economica si gindirea mitica / Genitor, mama purtatoare si filiatie sociala / Procrearea artificiala: femei virgine si cupluri homosexuale / De la silexurile din preistorie la banda / de productie industriala moderna / Caracterul ambiguu al „naturii” / „Societatile noastre sint facute sa se schimbe” / Ce afinitati exista intre gindirile stiintifica, istorica si mitica?
• Recunoasşterea diversitatii culturale: ce ne invata civilizatia japoneza / Antropologi si geneticieni / „Rasa” – un termen impropriu / Scandalul diversitatii / Arta imperfectului / Relativism cultural si judecata morala

Claude Levi-Strauss (1908-2009), numit „parintele antropologiei moderne”, a urmat studii de drept si filosofie inainte de a se orienta catre etnologie si antropologie. A fost profesor la Sao Paulo (cercetarile etnografice de aici constituie sursa volumului Tropice triste, care i-a adus celebritatea), iar mai apoi, pina la pensionarea din 1982, director de studii si profesor la College de France, precum si director adjunct la Musee de l’Homme. A fost membru al Academiei Franceze din 1973. Dintre numeroasele sale lucrari, mentionam: Rasa si istorie (1952), Mitologice (4 vol., 1964, 1966, 1968, 1971), Antropologia structurala (2 vol., 1958, 1973), Gindirea salbatica (1962; Polirom, 2011).

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.