Adevarul. Calauza ratacitilor

Polirom lanseaza un nou proiect editorial: colectia „Filosofie Contemporana” – de interes atit pentru studentii de la facultatile de filosofie, cit si pentru publicul larg, iubitorii de filosofie. Noul proiect editorial isi propune familiarizarea publicului romanesc cu o problematica filosofica actuala si cu stilul de filosofare analitic, un stil definitoriu pentru spatiul cultural de expresie engleza si din ce in ce mai influent si in spatii culturale caracterizate prin abordari filosofice mai traditionale. „Filosofie Contemporana” va gazdui doua genuri de opere filosofice: lucrari de referinta ale corifeilor domeniului (precum W.V.O. Quine, S. Kripke, H. Putnam, Kit Fine, Th. Nagel, J. Searle, Timothy Williamson, Bas C. van Fraassen, Th. Kuhn) si introduceri tematice si sistematice in marile domenii ale filosofiei contemporane scrise de reputati filosofi de orientare analitica, adresate studentilor de la facultatile de filosofie, dar si unui public mai general iubitor de filosofie.
Colectia debuteaza cu o traducere din Simon Blackburn, profesor de filosofie la Cambridge University, unul dintre cei mai apreciati filosofi ai timpurilor noastre: Adevarul. Calauza ratacitilor. Cartea va sosi din tipografie la sfirsitul acestei saptamini..
Cel de-al doilea titlu, pe care editura isi propune sa il publice pina la finalul anului, este Cuvint si obiect de Willard Von Orman Quine, unul din cei mai influenti filozofi si logicieni americani ai secolului XX.

Simon Blackburn
Adevarul
Calauza ratacitilor

Traducere de Gabriel Nagat

„Blackburn este un filosof inegalabil.” (The Times)

Multi dintre noi sustin ca se calauzesc dupa principiul adevarului – dar ce este adevarul? Intr-o lume unde credintele, obiceiurile si sistemele de valori sunt atit de diferite, exista oare adevar absolut? Simon Blackburn ne duce in miezul unui razboi al ideilor cu privire la adevar, in care adversarii au diferite nume: absolutisti si relativisti, traditionalisti si postmodernisti, realisti si idealisti, platonicieni si pragmatisti… Batalia nu se da insa doar intre taberele de filosofi si teoreticieni, ci si in sufletul fiecarui individ.
Fascinanta explorare a evolutiei acestui concept de-a lungul timpului, volumul ofera puncte de reper tuturor celor care cred ca adevarul exista, dar nu stiu unde sa-l caute.

„In aceasta carte imi propun sa scot la iveala citeva dintre ideile necesare pentru a face dreptate fiecarei tendinte. Terenul este complicat, presarat cu fortarete si transee abandonate, pentru care s-au luptat aliante schimbatoare. Planul este sa discutam, mai intii, un pic mai mult despre domnia ratiunii. Vom infrunta apoi citeva dintre tezele caracteristice relativismului si vom incerca sa le rasturnam. Aceste tentative nu sint inutile, cu toate ca se dovedesc mai putin impresionante decit au presupus multi filosofi. Vom avea apoi in vedere vifornita dezlantuita de Friedrich Nietzsche, demascatorul condescendent. Vom lua in discutie statutul unui discurs – al oricarui discurs – si vom examina diversele optiuni filosofice in aceasta problema. Vom lua in considerare infirmitatile de care sufera notiuni precum observatie, ratiune si reprezentare, ca si impactul tuturor acestora asupra filosofiei stiintelor naturii. In fine, ne vom gindi si la perspectivele pe care le are, in stiintele umaniste, felul cum ne interpretam pe noi insine.” (Simon Blackburn)

Din cuprins: • Credinta, opinie si ratiune • Omul ca masura • Problema lui Ishmael si deliciile pastrarii tacerii • Nietzsche: demascatorul condescendent • Posibilitatea filosofiei • Observatia si adevarul: de la Locke la Rorty • Realismul ca stiinta; realismul despre stiinta • Istoricii si ceilalti

Simon Blackburn este profesor de filosofie la Cambridge University, unul dintre cei mai apreciati filosofi ai timpurilor noastre. Este autorul multor carti influente, intre care bestsellerul Oxford Dictionary of Philosophy (1994), Think: A Compelling Introduction to Philosophy (1999), Being Good: A Short Introduction to Ethics (2001), Truth: A Guide (2005).
Membru al British Academy si contributor constant la New Republic, The Independent sau The Sunday Times.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.