Adevarata viata a lui Sebastian Knight

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 18.08.2011 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Adevarata viata a lui Sebastian Knight este  primul roman scris in limba engleza de Vladimir Nabokov, in perioada pe care a petrecut-o, in saracie, la Paris.

„Sint incintat că ti-a placut cartulia respectiva. Asa cum cred ca ti-am mai precizat, am scris-o acum cinci ani, la Paris, pe un dispozitiv numit bidet drept masa de lucru – locuiam cu totii intr-o garsoniera, asa ca trebuia sa-mi folosesc baia pe post de birou.” (Vladimir Nabokov catre Edmund Wilson)

Naratorul, V., este prins in prima sa incercare literara, aceea de a scrie o biografie decenta si realista a fratelui sau vitreg, celebrul romancier Sebastian Knight. Pentru a reusi acest lucru, va reface traseul vietii acestuia, ii va intervieva colegii de la Cambridge, prietenii si fostele iubite. Totul pentru a combate biografia oficiala, eronata, scrisa de fostul secretar al lui Sebastian Knight, Goodman.
Finalul aduce cu el nu o lamurire a misterelor ce-l inconjurau pe Knight, ci-l va adinci pe V. din ce in ce mai mult in opera fratelui sau, pina la asimilare. Intrebarea care se pune este daca nu cumva V. e personajul unui roman scris de Sebastian Knight…

In 2008, Editura Polirom a inaugurat seria de autor „Vladimir Nabokov”, in cadrul careia au aparut: Ada sau ardoarea (2008), Vorbeste, memorie (2008), Lolita (2008, 2011), Invitatie la esafod (2008), Ochiul (2008), Disperare (2009), Lucruri transparente (2009), Rege, dama, valet (2009), Povestirile lui Vladimir Nabokov (2009), Masenka (2010), Originalul Laurei (2010), Apararea Lujin (2011) si Vrajitorul (2011).

 

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.