lingvistică de la Corint

In curs de apariție la Editura Corint: Dicţionar de expresii, locuţiuni şi sintagme ale limbii române de Cătălina Mărănduc
Frazeologia a fost dintotdeauna o piatră de încercare pentru lexicografi: foarte importante în comunicare, multiplicând posibilităţile de expresie ale unei limbi, îmbinările stabile de cuvinte sunt mai greu de identificat şi de fixat în structura rigidă a dicţionarului. Alcătuind Dicţionarul de expresii, locuţiuni şi sintagme ale limbii române, Cătălina Mărănduc a pornit de la necesitatea de a delimita cât mai clar categoriile vizate, evitând suprapunerile şi definiţiile vagi.

Dicţionarul e alcătuit cu rigoare şi consecvenţă, informaţia necesară fiind dispusă cu abilitate, într-un mod care nu îngreunează consultarea; cititorul va găsi în fiecare familie frazeologică accentul şi statutul morfologic al cuvântului-titlu, etichetele funcţionale ale unităţilor înregistrate (expresie, locuţiune, sintagmă), indicaţii de registru (popular, familiar, argotic etc.), informaţii asupra caracterului învechit sau actual, asupra frecvenţei, asupra construcţiilor sintactice (complementele verbului), informaţii esenţiale asupra relaţiilor semantice (sinonimie, antonimie).

Impresionează în această lucrare cantitatea uriaşă de material, pus la dispoziţia cititorului curios (dornic să-şi lămurească sensul unei expresii), a traducătorului (adesea dezarmat în faţa sintagmelor şi a expresiilor necuprinse în dicţionare) şi a specialistului interesat de dinamica lexicului românesc.
Prof. univ. dr. Rodica Zafiu, Universitatea Bucureşti

Detalii:
Autor: Cătălina Mărănduc
Format: 17 x 24 cm, Nr. pagini: 560, Cartonat
ISBN: 978-973-135-570-2


În colecţia de dicţionare lingvistice a Editurii Corint au mai apărut:

DICŢIONAR EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE ŞI ENCICLOPEDIC DE NUME PROPRII (DEEX)
Autori: Elena Ciobanu, Maria Păun,
Magdalena Popescu-Marin, Zizi Ştefănescu-Goangă
Format: 17 x 24 cm
Număr de pagini: 1 024

DICŢIONAR ESENŢIAL DE SINONIME AL LIMBII ROMÂNE (DES)
Autori: Nicoleta Petuhov, Liliana Agache
Format: 17 x 24 cm
Număr de pagini: 320

DICŢIONAR NORMATIV AL LIMBII ROMÂNE, ORTOGRAFIC, ORTOEPIC, MORFOLOGIC ŞI PRACTIC (DIN)
Autor: Ioana Vintilă-Rădulescu
Format: 17 x 24 cm
Număr de pagini: 896

DICŢIONAR ESENŢIAL DE NEOLOGISME AL LIMBII ROMÂNE (DEN)
Autori: Monica Busuioc, Magdalena Popescu-Marin,
Zizi Ştefănescu-Goangă, Maria Păun
Format: 17 x 24 cm
Număr de pagini: 976

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.