Europa

Europa este un roman ce goneşte frenetic pagină după pagină în ritmul rulajului unui autocar pe autostrăzile Europei şi al cascadei gândurilor de neoprit, numai bune de psihanalizat, ale lui Jerry Marlow, un Woody Allen în variantă de ex-pat britanic, aflat în plină criză de 45 de ani.
Autocarul ultramodern, ultradotat, ultraluminat şi fasonat, poartă dezlănţuit – precum altădată taurul Zeus pe răpita Europă – o delegaţie cosmopolită formată din lectori de limbi străine ce au pornit cu jalba-n băţ din nordul Italiei cu destinaţia Parlamentul European, pentru a-şi expune doleanţele înaintea înaltului for european.

Grupul pestriţ, poliglot, bine metisat, aşa cum îi şade bine unei Europe ce şi-ar putea împrumuta cordial deviza de la United Colours of Benetton, se pretinde victimă a unei aprige discriminări practicate de guvernul italian şi s-a decis, într-un act de curaj şi răzvrătire supreme, să-şi caute dreptatea – unde oare, dacă nu la Strasbourg! Dar treptat vieţile eroilor – mai mult sau mai puţin excentrice – îşi deschid secretele, obsesiile, iluziile, ticurile, dezmăgirile, pasiunile, frustrările într-un turbion tragicomic, cu un deznodământ total neaşteptat.

„Delectaţi-vă cu această călătorie de la Milano la Parlamentul European din Strasbourg, în care porneşte naratorul, Jerry Marlowe, împreună cu colegii săi lectori de limbi străine, cărora li se alătură şi un grup de susţinători din rândurile studenţilor –– majoritatea de sex feminin… Scoţându-şi pălăria în faţa lui Joyce şi Beckett, Parks repurtează o adevărată reuşită literară.” – Mail on Sunday

„Europa este un tur de forţă de o virtuozitate tragicomică, plin de umor, cu personaje excentrice şi cuceritoare, o poveste imprevizibilă şi un deznodământ şocant. Fluxul conştiinţei îmbrăţişează reflecţia şi comentariul filozofic ce se revarsă în ritm de fugă… nu, de galop chiar. Gestica lui Parks rivalizează ca acurateţe şi spirit comic cu performanţa celor mai buni actori de stand-up comedy –– Woody Allen, de exemplu […] dar asemeni lui Allen, Jerry Marlowe are prea multă minte şi conştiinţă de sine ca să-i prindă bine la ceva.” – New York Review of Books

Născut la Manchester în 1954, Tim Parks a crescut la Londra şi a studiat la universităţile Cambridge şi Harvard. În 1981 s-a mutat în Italia, unde trăieşte şi în prezent împreună cu familia sa. Este autorul a paisprezece romane de succes, printre care se numără Europa (finalist în cursa pentru Booker Prize în 1997), Destiny, Cleaver şi, mai recent, Dreams of Rivers and Seas, toate publicate şi în numeroase limbi străine. Romanul său de debut, Tongues of Flame, a fost distins cu Betty Trask Award în 1986.

În anii ‘90, a scris două cărţi de non-ficţiune, relatări extrem de personale ale vieţii din nordul Italiei, Italian Neighbours şi An Italian Education, lucrări care i-au adus o celebritate şi popularitate remarcabile pentru umorul şi subtilitatea lor antropologică. La acestea s-a adăugat în 2002, cu un success încă şi mai răsunător, A Season with Verona. Alte lucrări de non-ficţiune includ o istorie a Băncii Medici din Florenţa secolului al XV-lea, Medici Money, şi — mai recent — o reflecţie profundă pe tema sănătăţii, bolii şi meditaţiei, Teach Us to Sit Still.

Parks este, de asemenea, traducătorul operelor lui Alberto Moravia, Italo Calvino, Roberto Calasso, Antonio Tabucchi şi Machiavelli în limba engleză. Colaborează frecvent cu recenzii la New York Review of Books şi London Review of Books, eseurile sale fiind publicate în volumele Hell and Back şi The Fighter.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.