dimensiunile represiunii

Dimensiunea represiunii din România în regimul comunist
Dislocări de persoane şi fixări de domiciliu obligatoriu
de Nicoleta Ionescu-Gură

Volumul tratează dislocările de persoane şi fixările de domiciliu obligatoriu din regimul comunist, fiind prima lucrare care abordează acest subiect de sine stătător şi prima cercetare bazată pe documentele din arhiva CC al PCR, cât şi ale fostelor organe de securitate. Lucrarea reconstituie, pe baza documentelor inedite de arhivă, ca şi a memorialisticii, dislocările de persoane şi fixările de domiciliu obligatoriu în România, din perioada 1948-1989, după venirea partidului comunist la putere, care au avut loc în baza ideologiei „luptei de clasă”. Cercetarea arată unde şi de cine a fost luată decizia unor asemenea măsuri administrative, cine au fost executorii, pe cine au afectat măsurile, cum au decurs operaţiile de dislocare, condiţiile de trai în locurile stabilite de autorităţi, neregulile şi abuzurile autorităţilor în inventarierea şi administrarea bunurilor rămase de la familiile dislocate, scopurile unor asemenea măsuri.

Cartea este însoţită de o anexă documentară conţinând fotografii şi documente în facsimil de la Arhivele Naţionale ale României, Arhiva CNSAS şi Arhiva Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti – Direcţia Instanţelor Militare. Compartimentul Arhivă Cernica, relevante pentru subiectul tratat.

Joi, 18 noiembrie, ora 16:30 – la Târgul de carte Gaudeamus, din incinta Complexului Expoziţional ROMEXPO, , parte componentă a Grupului Editorial Corint, vă invită la lansare.
Va prezenta: Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.