dedicatie Carlos Ruiz Zafon

Carlos Ruiz Zafon s-a nascut la Barcelona in 1964. A lucrat in publicitate, a colaborat la revistele La Vanguardia si El Pais si, pentru citiva ani, a locuit la Los Angeles, unde a lucrat ca scenarist. Si-a inceput cariera literara in 1993 cu o carte pentru copii, Printul cetii, pentru care a primit Premiul Edebe. I-au urmat romanele Palatul de la miazanoapte (1994) si Lumini de septembrie (1995), impreuna cu care alcatuieste asa-numita Trilogie a Negurii, si Marina (1999). In 2001, Zafon publica primul sau roman „adevarat”, Umbra vintului (Polirom, 2005), care devine imediat un fenomen literar cu ecouri pe plan international. Figureaza ca finalist la premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si la Premiul Llibreter (2002) si este desemnat cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia. In anul 2004, Umbra vintului este distins, in Franta, cu prestigiosul Prix du Meilleur Livre Etranger. Urmatorul sau roman, Jocul ingerului, a fost asteptat cu nerabdare de editori si publicul larg si a aparut in 2008, cu acelasi succes formidabil. Cartile lui Zafon au fost traduse in peste patruzeci de limbi si au cucerit numeroase premii si milioane de cititori de pe toate cele cinci continente.

Jocul ingerului (traducere din limba spaniola si note de Dragos Cojocaru) revine la minunatele decoruri din celebrul roman Umbra vintului, pe stradutele intortocheate ale Barcelonei, in universul gotic al Cimitirului Cartilor Uitate – o poveste magnifica despre magia cartilor si colturile cele mai intunecate ale sufletului uman.
Actiunea romanului Jocul ingerului se desfasoara in Barcelona anilor 1920. Un tinar scriitor obsedat de o iubire imposibila primeste, din partea unui editor misterios, oferta de a scrie o carte cum n-a mai existat niciodata, in schimbul careia i se promite nu doar o avere, ci chiar mai mult decit atit. In stilul sau stralucitor, cu o precizie narativa impecabila, autorul romanului Umbra vintului ne transporta din nou in Barcelona inceputului de secol XX si in Cimitirul Cartilor Uitate, oferindu-ne un roman cu o intriga captivanta – o poveste de dragoste despre nebanuitele cai ale vietii, o ratacire printr-un labirint de taine unde vraja cartilor, pasiunea si prietenia isi dau mina intr-o povestire magistrala.

Traducere din limba spaniola si note de Dragos Cojocaru.
Ne aflam in Barcelona anului 1945. Intr-o dimineata cetoasa, domnul Sempere, proprietar al unui anticariat din inima orasului vechi, isi duce fiul, Daniel, la Cimitirul Cartilor Uitate, o cladire impunatoare, veche si sumbra, plina de volume ale unor autori necunoscuti sau uitati, carti aduse de oameni care au tinut sa le fereasca de parasire, de indiferenta sau de disparitie. Potrivit traditiei, cine intra pentru prima oara trebuie sa adopte o carte. Dintre miile de tomuri prezente, Daniel se simte atras de Umbra vintului de Julian Carax, un roman misterios pe care, ajuns acasa, il citeste in aceeasi noapte dintr-o suflare. In anii urmatori, Daniel se pomeneste implicat intr-o serie de intrigi si de crime, trecind prin numeroase primejdii pentru a salva cartea de anumite persoane. In acelasi timp, el se lanseaza in cercetarea amanuntita a biografiei autorului, cel putin la fel de enigmatica si de stranie ca si romanele sale.
Romanul Umbra vintului (2001) a figurat ca finalist la premiul pentru roman Fernando Lara (2001) si la Premiul Llibreter (2002) si a fost desemnata cea mai buna carte a anului 2002 de cititorii revistei La Vanguardia. Bestseller international, Umbra vintului a cunoscut peste douazeci de editii in Spania, unde a depasit un milion de exemplare vindute, si a fost tradus in cincizeci de tari. In anul 2004, romanul Umbra vintului a fost distins, in Franta, cu prestigiosul Prix du Meilleur Livre Étranger.

• lansarea celui mai recent roman al sau, Jocul ingerului, tradus de curind in colectia „Biblioteca Polirom”
• lectura in avanpremiera din Marina, romanul de debut al lui Carlos Ruiz Zafon – citeste actorul Marius Manole
• vineri, 25 iunie, incepind cu ora 21.00, la Institutul Cervantes din capitala / Participa: Elisabeta Lasconi, Ileana Scipione – traducatoarea romanului Marina, si Bogdan-Alexandru Stanescu – director editorial Polirom
• Cartile lui Carlos Ruiz Zafon au fost traduse in peste patruzeci de limbi si au cucerit numeroase premii si milioane de cititori de pe toate cele cinci continente. Scriitorul este cunoscut in Romania datorita romanului Umbra vintului, un adevarat fenomen literar international.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.