Arthur C. Clarke – Orașul și stelele

Oraulistelele4-picCe-l definește pe Arthur C. Clarke, îl delimitează de alți scriitori de s.f. și-l face până la urmă unul dintre numele cu totul remarcabile ale genului (și nu numai) este luciditatea cu care își dezvoltă ideile și le descrie apoi în romane. Ar fi putut foarte bine să scrie exclusiv tratate despre viitor sau eseuri sociologice, antropologie sau chiar filosofice, să-și expună ideile astfel,  lucru pe care l-a și făcut de altfel în volumele de non-ficțiune, și ideile sale tot s-ar fi bucurat de popularitate, poate chiar mai mare, însă există la el și dorința de a povesti și de a pune în spatele unor personaje greutatea de a transmite un mesaje, nu dintre cele mai bune, dar importante. Trăind într-un secol în care tehnologia a avansat inimaginabil de repede și de mult, mesajul lui nu a avut nevoie de mult timp pentru a se propaga și o parte din profețiile sale au fost îndeplinite, transformate în materie palpabilă. Faptul că eu scriu acest post i se datorează în parte și lui, ca unul dintre cei care a venit cu ideea sateliților artificiali ce acum plutesc în spațiu și care, printre altele, transmit informația. Așadar, nu a fost doar un scriitor talentat, ci și un pioner, un om de știință cu viziune.

La fel ca și în alte romane ale sale, dintre care cel mai tulburător rămâne Sfârșitul copilăriei și cel mai cunoscut, 2001: Odiseea Spațială, și în Orașul și stelele Clarke își ia libertatea de a face din imaginație mai mult decât o sursă de povești, anume găsirea poveștilor care s-ar putea îndeplini într-un oarecare viitor. Dacă scoatem extratereștrii din ecuație, a căror venire s-ar putea să nu se îndeplinească niciodată, existând posibilitatea de a fi cu adevărat singuri în Univers, restul scenariului creat de Clarke poate fi extrem de plauzibil. Într-un viitor pe care mintea omenească încă nu-l poate cuprinde, atât este de îndepărtat, și la câteva mii de ani de la invazia extraterestră care a arătat Pământului care îi este de fapt locul, oamenii trăiesc într-un protejat de o cupolă, Diaspar pe numele său, și nu au contact cu restul lumii.

Aici se nasc, dar nu pe cale naturală, ci sunt creați de Computerul Central, posesor al unor creiere artificiale numite Băncile Memoriei, unde se păstrează toate personalitățile umane, și acesta îi readuce la viață, odată la câteva generații, pe oameni, care ies din  Palatul Creaţiei spre a trăi din nou, și aici mor, reluând ciclul din nou și din nou.  Aceștia își reamintesc viețile trecute și le e teamă să părăsească orașul protector. Numai că, în afară de aceștia, mai există și cei numiți Unici, creați pentru prima dată și care nu au memoria trecutului. Aceasta poate fi o metaforă pentru imaginarul colectiv, care ne influențează viețile și ne încarcă cu frici iraționale, dar din când în când apare un om care nu se teme și pășește pe un teritoriu necunoscut.

Este o temă recurentă la Clarke, a celui care vrea să știe mai mult, dacă ne amintim doar de personajul din Sfârșitul copilăriei, care s-a ascuns pe nava overlorzilor spre a vedea Universul și locul de unde vin aceștia, și este fascinant de văzut ce anume descoperă de data aceasta un personaj de-al lui. În acest roman descoperim lumea, așa cum va fi, așa cum a mai fost, așa cum este dintotdeauna. Alvin, Unicul, iese din Diaspar, merge într-un alt și își dă seama că în lume există mai mult decât o comunitate protejată de o cupolă, mai mult decât niște orașe: există și stelele, care nu sunt doar simple astre, ci instrumente de visat care dau puterea de a împinge și a dărâma limitele.

Orașul și stelele este primul roman al lui Arthur C. Clarke. A fost publicat în 1948  în revista Startling Stories și se numea Against the Fall of Night, dar a fost rescris și a văzut o nouă lumină a tiparului în 1956, primind și titlul cel nou, mult mai și mult mai revelator, The City and The Stars. Traducerea, remarcabilă și ea, îi aparține lui Mihai-Dan Pavelescu. Prima carte a lui Clarke poate fi mai stângace și mai plină de avânt decât celelalte care au urmat, dar sentimentul pe care l-am avut citind-o este la fel de puternic ca și în cazul celorlalte.

Autor: Arthur C. Clarke

Titlul: Orașul și stelele

Editura: Paladin

Colectie: Science Fiction Masters

An: februarie 2013

Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu

Format: hardcover, 280 p, 130×200

Preț: 25.9 lei

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit, pe venit sau dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.