Elekes Gyula: Metamorfoză – expoziție de emailuri

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, vă așteaptă joi, 7 aprilie 2022, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expoziţiei de emailuri Elekes Gyula: Metamorfoză.

„Tematica expoziției este transfigurarea, transformarea valorilor, Metamorfoza, poate nu totdeauna în direcția bună. Fixarea patrimoniul spiritual (material) cu ajutorul pictografiei, pentru a nu pieri. Credința în noi înșine și în forțe externe, puterea acestora de conservare“ declară artistul Elekes Gyula, despre propria expoziție.

Artistul s-a născut și trăiește la Odorheiu Secuiesc. A absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureș, secția grafică. A studiat tehnica emailului în școli private și ateliere de creație din Germania și Spania. A lucrat ca profesor de desen, s-a ocupat de grafică publicitară pentru o fabrică de mașini unelte, a predat în Austria, Germania și Spania, tehnica emailului. În prezent ține de email la și periodic la Keszthely (Ungaria), în La Coruña (Spania) și la Viena. Din 1980, se străduiește să pătrundă în cele mai adânci taine ale tehnicii emailului. Între anii 1990–2017 a fost invitat anual la Simpozionul Internațional de Email din Kecskemét, timp de patru ani lucrând câte o lună în atelierul de creație de aici ca bursier. Și-a îmbogățit cunoștințele profesionale cu sprijinul pictorului Turi Endre și al istoricului de artă Pap Gábor. Timp de zece ani, a fost bursier al Fondului Național Cultural al Ungariei, în perioada anilor 1992 – 2008, a participat la numeroase de perfecționare în Germania și Spania. Din anul 2011, este membru al Asociației Maghiare a Artiștilor Emailului.

În creațiile sale Elekes Gyula prelucrează și reinterpretează motivele și simbolistica culturii tradiționale, miturilor și mitologiei secuiești, considerând că arta populară, ca sursă iconografică, are un limbaj vizual încă inteligibil. În lucrările sale, diferitele tehnici de emailare (email pictat, cloiossoné) se asociază adesea cu auritul sau polizarea recipientelor de aramă, uneori, și cu aplicații de metale și pietre prețioase. Artistul caută și punctele de conexiune cu alte culturi.

Lucrările artistului distins cu premiul Pro Cultura Hungarica au fost expuse în numeroase orașe din Transilvania și Ungaria, dar și în Austria, Spania, Germania, Suedia, Rusia, în cadrul unor expoziții individuale, respectiv, în Elveția, Cehia, Danemarca, Franța și China, în expoziții de grup. Multe din creațiile sale se află în colecții private și oficiale, în muzee din România, Ungaria, Elveția, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos, Franța, Germania, Luxemburg, Anglia, Spania, Suedia și Japonia.

„Consider că se impune un anumit conținut, un mesaj care pot fi duse mai departe; culorile, ritmurile plastice, creația în totalitate generează în privitor o anume rezonanță. Consider important ca privitorul, dacă a acceptat lucrarea, să o construiască mai departe prin forța imaginației sale“. (Elekes Gyula)


Expoziția va putea fi vizitată la Sala Noua Galerie, până pe 21 aprilie 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Prețul biletului de intrare: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi și studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei.


Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.