Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși | Consemnate de A.E Hotchner

„Cum ştie un tânăr care se îndrăgostește pentru prima oară că aceasta va fi singura mare iubire a vieţii lui?“ aceasta e întrebarea care ne izbește ca un ciocan în moalele capului; întrebare pusă de Ernest Hemingway, într-una dintre conversațiile consemnate în cartea Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși (Ed. Humanitas, 2019).

O carte tumultuoasă unde există lucruri mai puțin cunoscute despre marele scriitor, unde greșelile, regretele și melancolia alcătuiesc un nod gordian care va ajunge să sugrume existența lui Hemingway.

În 1964, A.E. Hotchner își vizitează un vechi prieten la spitalul de psihiatrie St. Mary, din Rochester. A fost devastat la vederea unui bătrân paranoic, depresiv și cuprins de dorințe suicidale. Era Ernest Hemingway, ai cărui ochi încetaseră demult să-și păstreze strălucirea. O umbră cenușie a unui om care se pierduse demult pe sine și a cărui viață se oprise într-un punct terminus. Fusese diagnosticat cu tulburare maniaco-depresivă și primea terapie cu electroșocuri.

13 ani de i-a unit pe cei doi, maestrul și ucenicul, având numeroase aventuri împreună cu barca la pescuit ori la vânătoare și călătorind în Cuba, Italia, Mexic, Spania și Franța (căci e cunoscută pofta de viață a scriitorului din tinerețe). Această dispoziție s-a schimbat brusc, la 60 de ani,  Hemingway dezvoltând paranoia și halucinații, suferind în paralel de neputința de a scrie în continuare. A fost necesară internarea la psihiatrie. A încercat de două ori să se sinucidă. Faima n-a contat pentru el. Aparent, a fost măcinat toată viața de vina de a fi iubit două femei în același timp, ca ulterior să fi realizat că marea sa dragoste a fost  Hadley, adică prima sa căsnicie, pierdută deja.

Participa adesea la întâlniri unde se discuta literatură, acasă la mai tânărul și bunul său prieten, Scott F. Fitzgerald, unde gustau vinuri bune și luau pulsul vremii și al literaturii. Hemingway era plăcut surprins de faptul că Fitzgerald, deși devenise faimos cu Marele Gatsby și Cei frumoși și blestemați, căuta părerea și sfatul lui, dorindu-l aproape în cercul său de prieteni. Astfel, Hemingway o cunoaște pe Pauline Pfeiffer, o pseudo-aristocrată a vremii, mare amatoare de petreceri boeme și de filozofii existențiale, care aprinde în Ernest ceea soția sa, Hadley, căreia îi fusese fidel 6 ani, nu reușise.

În mod evident, cade în mrejele acestei „ispite” și își părăsește soția și fiul, Jack, complet orbit de personalitatea și decadența Paulinei. Aceasta a fost marea greșeală a lui Hemingway, o greșeală care îl va conduce, treptat, spre sfârșit.

Hemingway povestește aceste lucruri cu glas stins, obosit și muncit de gândurile paranoice și zdrobit de efortul de a mai continua. Hotchner își face griji pentru prietenul său, dar dorința de a scrie o carte reprezentativă despre Hemingway nu-l părăsește. Cartea s-a scris, am putea spune, de la sine. Conversațiile lungi între doi prieteni, de-a lungul a 13 ani, înainte și după boala scriitorului, evidențiază acest lucru.

Fitzgerald îl avertizează pe Hemingway de posibilul pericol în care se află și-l îndeamnă să nu-și părăsească femeia pentru o femeie ca Pauline, dar era prea târziu.

Căsnicia sa cu Pauline Pfeiffer a durat 13 ani și s-a dovedit a fi una disfuncțională și toxică, dar a rezultat alți doi copii: Patrick și Gregory, cu care nu va avea o relație fericită de-a lungul vieții.

A treia căsnicie a fost cu Martha Gellhorn, între anii 1940-1945 și cea de-a patra cu Mary Welsh, între 1946-1961, până la moartea scriitorului.

Hadley și fiul său cel mare, Jack, au fost miezul suferinței sale ascunse ani întregi, Hemingway nu s-a putut ierta niciodată pe sine pentru faptul că și-a abandonat familia, iar asta l-a măcinat teribil.

Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși e o carte marcantă despre viața mai puțin cunoscută a celebrului prozator, poate fi și o frescă a unei epoci de aur stinse, de unde înțelegem temelia unor romane de căpătăi, cum ar fi Fiesta (1926),  Adio arme (1929), Zăpezile de pe Kilimanjaro (1939), Pentru cine bat clopotele (1940), Bătrânul și marea (1952).

În 1961, Hemingway s-a sinucis împușcându-se în cap în casa lui din Ketchum, Idaho.

Cartea alunecă mai mult într-o zonă intimă a lui Hemingway, pentru că despre asta e vorba: o incursiune în universul închis al personalității sale, un loc tainic și întunecat, unde lumina pare să fi pătruns de prea puține ori.

ERNEST HEMINGWAY s-a născut în 1899, în Oak Park, Illinois. Și-a început cariera de scriitor la un ziar din Kansas City, la vârsta de 17 ani. În 1918, după ce Statele Unite intră în Primul Război Mondial, se înrolează ca voluntar; va fi rănit în luptă şi decorat.

Devine corespondent al ziarului Toronto Star. În 1921 se mută la Paris, împreună cu prima soție, Hadley Richardson. Aici îi cunoaşte pe marii artişti şi scriitori ai generației sale: F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ezra Pound, Pablo Picasso, James Joyce.

În această perioadă îi apare primul roman, Fiesta (The Sun Also Rises, 1926). Îşi petrece mare parte din timp în căutarea aventurii: merge la vânătoare în Africa, la coride în Spania, pescuieşte în Florida.

Este reporter în timpul Războiului Civil din Spania şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Bătrânul și mareaPentru cine bat clopoteleAdio, armeZăpezile de pe KilimanjaroSărbătoarea continuă. Primeşte Premiul Pulitzer în 1953 şi Premiul Nobel pentru Literatură în 1954. 

 

A.E. HOTCHNER (n. 1917), editor, romancier şi scenarist, este autorul faimoasei biografii Papa Hemingway (1966). Hotchner îl cunoaşte pe Ernest Hemingway în 1948; o strânsă îi va lega vreme de treisprezece ani, până la moartea scriitorului.

A adaptat multe dintre romanele şi povestirile lui Hemingway pentru televiziune, teatru sau film. Romanele lui Hotchner The Man Who Lived at the Ritz şi Looking for Miracles, precum şi autobiografia King of the Hill au fost adaptate şi ecranizate.

 


  • Titlu: Iubirile lui Hemingway povestite de el însuși
  • Subtitlu: și consemnate de A.E. Hotchner
  • Traducere: Alexandru Macovescu
  • An apariție: 2019
  • Pagini: 180
  • ISBN: 978-973-50-6349-8
  • ColecțieMemorii/Jurnale
  • Domeniumemorialistică & diaristică
  • Autor: A.E. Hotchner, Ernest Hemingway

surse foto: 1, 2, 3

 

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 5.020 de abonați.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.