Dan Ivan, Mila 23. Romanul unei experiențe de viață

            Mila 23 este romanul unei experienţe de viaţă. Medicul Dan Ivan este repartizat pentru o vreme la un dispensar, într-un sat din Delta Dunării. Aici începe aventura lui. Tânărul absolvent explorează o lume nouă, diferită de cea a capitalei.

   Sătenii de la Mila 23 îşi câştigă cu greu existenţa şi luptă zi de zi pentru a supravieţui. Din tabloul unei societăţi dominate de ideile comunismului şi lipsuri, Dan Ivan extrage frumosul şi umanul. Ospitalitatea dunărenilor şi umorul lor îl ajută pe medicul nou-venit să se integreze în comunitate. În ciuda condiţiilor vitrege, medicul reuşeşte să-şi facă datoria şi să câştige aprecierea sătenilor.

   Peripeţiile medicului sunt prezentate ca o serie de episoade ce alcătuiesc un capitol interesant din viaţa sa. Adaptarea la condiţiile din Deltă este o aventură în sine. Stângăcia medicului care învaţă să vâslească profesionist, lipsa unor instrumente necesare intervenţiilor medicale, lupta cu şobolanii care îl agasează, toate situaţiile neaşteptate testează limitele tânărului medic. Stilul de viaţă din Deltă îl supune unor provocări noi, stârnind amuzamentul sau simpatia sătenilor.

O luptă continuă de adaptare la o climă cu adevărat biciuitoare, la o viaţă plină de privaţiuni, constrângeri dogmatice, singurătate la propriu şi la figurat.

   Poetul Dan Ivan îşi face simţită prezenţa în scurtele descrieri din momentele de contemplare. În Deltă, natura îşi păstrează farmecul şi oferă senzaţia unui paradis în care pâmântul şi apele au rămas nealterate. Aici, natura îşi păstrează esenţa, iar omul se hrăneşte din preaplinul ei.

Există o linişte albăstrie a frigului şi a ceţii. (…) Soarele se prelingea de pe acoperişuri şi se topea prin curţi şi peste baltă, împingându-i molcom pe toţi în case şi amuţind orice suflare.

   Când ajunge la Mila 23, pe medic îl cuprinde uimirea. Un colţ de lume, rupt de civilizaţie, în care timpul pare că stă în loc. Nimic promiţător, aparent. Pe măsură ce povestirea avansează, evenimentele capătă  o altă dinamică, iar protagonistul pătrunde tot mai mult în această lume nouă, plină de provocări şi superstiţii. Medicul are de-a face cu focare de holeră. Trebuie să facă autopsii, deşi instrumentele nu sunt suficiente. Apoi, are de îndurat gerul de peste iarnă, rafalele de vânt şi îngheţul care îngreunează deplasarea ambarcaţiunilor pe Dunăre. Vânătoarea şi pescuitul rămân micile sale distracţii în acest ţinut al privaţiunilor. Şi scăldatul în apele Dunării.

   O relatare autentică a unei perioade cu suişuri şi coborâşuri, din cariera medicului Dan Ivan  – iată cum aş rezuma, în câteva cuvinte, romanul. Dincolo de provocările profesionale, nu lipsesc întâmplările care dau culoare şederii sale în Deltă sau familiarizarea sa cu obiceiurile dunărenilor, cum ar fi ritualul spălatului pe mâini al naşilor, la botez.

   Un ritual asemănător se practica pentru a anunţa logodna. Un sătean îl invitase pe medic la cină, iar fiica acestuia urma să-i spele picioarele. Acest gest solemn simboliza logodirea celor doi tineri. Medicul a scăpat ca prin urechile acului de… necaz. Vă las pe voi să aflaţi alte peripeţii care vă vor face să zâmbiţi sau chiar să râdeţi în hohote, în timp ce citiţi Mila 23 J

   Un capitol din viaţa medicului este o sursă consistentă de evenimente pe care dibăcia scriitorului le-a transformat în episoadele unui roman captivant. Greutăţile dunărenilor, eforturile acestora de a supravieţui în acest colţ de lume în care natura este suverană, devin parte din viaţa unui om ce trebuie să se adapteze, la rândul său, pentru a face faţă provocărilor. Cu atât mai mult, romanul este un material preţios în ceea ce priveşte autenticitatea povestirii şi transpunerea realităţii dunărene, cu toate faţetele ei, în proză.

   Farmecul experienţei din Deltă constă în provocarea limitelor, atât fizice, cât şi psihice, ale medicului. Acesta trebuie să se descurce în multe situaţii, să găsească soluţii, să fie mereu pregătit pentru că, în Deltă, neprevăzutul este parte din peisaj. O plimbare pe Dunăre sau prin pădure, o deplasare de urgenţă sau o ieşire la pescuit se pot transforma în adevărate peripeţii. Tentat de aventură, omul cade în plasa sorţii şi se avântă în necunoscut. Riscul este mobilul acestui joc, în care jucătorul poate fi câştigător sau victimă a sorţii. În ce categorie se regăseşte, oare, medicul nostru?

Vă provoc să citiţi romanul. Doar acolo veţi găsi răspunsul la întrebare.


Titlu: Mila 23
Autor: Dan Ivan
Editura: Nemira, București
ISBN: 978-606-43-0477-3
An apariţie: 2019
Număr de pagini: 152

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Adelina Sorescu

Este profesor de franceză/engleză, posesoare a unei prezențe de spirit considerată drept „originală”. Îi place să creadă că aventura cunoașterii este un zâmbet larg și frumos ascuns în paginile cărților. Dorința de a-l descoperi mereu sub o altă „pălărie” o îndeamnă să citească, să scrie recenzii, să observe, să-și imagineze...