Despre „Umbra magiei”: universul fantasy al lui Kat Howard

Acest articol a fost publicat de Adelina Sorescu pe 1.07.2019 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Umbra magiei – încă un roman al scriitoarei americane Kat Howard, care atrage atenția, după Roses and Rot finalist al premiilor Locus, categoria Best First Novel și premiul World Fantasy pentru proza scurtă. În New York-ul din secolul vitezei, au loc întâmplări cel puțin ciudate pentru un cetățean obișnuit, lipsit de puteri… magice.

  Lumea Nevăzută este formată din grupări de magicieni, cunoscute sub numele de Case. Evident, intrigile se amplifică, lupta pentru supremație se întețește, secretele ies la iveală, iar răzbunarea este singura forță în slujba căreia se află magia. Pe măsură ce acțiunea avansează, ritmul acestei lumi nevăzute devine din ce în ce mai palpitant. Vibrația magiei este resimțită până și în cuvinte, în trăiri, de la banala aprindere a unei lumânări prin rostirea unei incantații, până la dueluri pe viață și pe moarte, ce au loc pe parcursul Turnantei, competiția dintre Case și promisiunea obținerii puterii.

  Tânăra Sydney, misterioasă și iscusită într-ale magiei, asemănată cu Hermione Granger (vă amintiți, nu-i așa, de isteața magiciană din Harry Potter) apare de nicăieri. Înflăcărată de răzbunarea împotriva Casei Umbrelor, care i-a provocat numai durere, Sydney se înscrie în competiție și zdruncină din temelii Lumea Nevăzută. Kat Howard înzestrează personajul principal cu putere deplină. Sydney este atotputernica salvatoare, abilă și determinată, care întoarce priviri, provoacă fiori și luptă din răsputeri pentru stârpirea răului. Lăsată pe mâna Umbrelor de către mama ei, Sydney vrea să-și achite datoria față de Casă și să fie liberă. Iată că dorința ei de a dispune de propria voință, de a înceta să mai dea socoteală pentru acțiunile sale, o conduce pe un drum plin de riscuri: o competiție fatală. Aceasta înseamnă, pentru Sydney, mai mult decât glorie și putere; înseamnă libertate și speranță într-o lume mai frumoasă. Cum va duce ea la capăt lupta, cine o va ajuta și ce obstacole va întâmpina, rămâne să aflați voi.

  Până și mediul înconjurător este după chipul și asemănarea competiției. Soarele strălucea puternic pe cerul albastru-intens, lipsit de nori, sfâșiat pe alocuri de străluciri orbitoare. Vara târzie încingea izul de sudoare sărată cu aromele parfumurilor, amestecându-le laolaltă cu sfârâiala aburindă a tonetelor de mâncare de pe trotuar. Lupta dintre competitorii Turnantei strălucește prin magie, încinge spiritele, distruge prietenii și naște noi alianțe. Senzațiile ating superlativul, toate simțurile sunt antrenate pentru a câștiga puterea absolută. Magia biciuia în jurul ei cu nenumărate funii și fire de sârmă ghimpată ce strângeau, scrijeleau și trăgeau înfometate. Regulile după care funcționează lumea magiei sunt valabile până când Roata Norocului începe numărătoarea inversă. Apoi, totul se concentrează pe strategie, provocări, decizii ce duc la răsturnări de situație.

  La prima vedere, am spune că Lumea Nevăzută este paralelă cu lumea reală, cu viața de zi cu zi a newyorkezilor. Pe măsură, însă, ce descoperim cauzele răzbunării, datoriile ce leagă unele personaje printr-un șir nesfârșit de compromisuri, constatăm că magia nu anihilează umanitatea personajelor. Acestea simt durerea, tensiunile, sunt vulnerabile. Îmi vine în minte remarca lui Sydney: magia îți aparține cu adevărat numai atunci când vine din propria suferință, din sacrificiul pe care îl faci. Aici se observă finețea, iscusința lui Kat Howard. Autoarea îngemănează firescul și suprafirescul, lasă loc pentru suspans, lacrimi, frustrări, ambiții. Magia, în sine, devine un personaj. Unul care îndatorează, alteori sabotează și devorează energia creatoare. În cele din urmă, provoacă moartea pentru a căpăta noi valențe.

  Ierarhia Lumii Nevăzute este stabilită pe baza puterilor magice, legăturile de sânge fiind puse în slujba sacrificiului. Primul născut este promisiunea că magia devine mai puternică, prin moarte. Urmașii reprezintă gajul imaginii unei Case în comunitate, iar câștigarea Turnantei presupune instaurarea unei noi ordini. Totul se complică atunci când apare un element perturbator în peisaj. În acest caz, este vorba despre Sydney, expresie a femeii curajoase, hotărâte să distrugă sursa durerii: Umbrele. În ce măsură va reuși ea acest lucru și care este prețul pe care îl plătește? Vă invit și pe voi să citiți romanul și să aflați răspunsurile.

Lectură… magică! 🙂


Titlu: Umbra magiei (traducere din limba engleză de Mihaela Ioncelescu)
Autor: Kat Howard
Editura: Nemira, București
ISBN: 978-606-43-0393-6
An apariţie: 2018
Număr de pagini: 293

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Adelina Sorescu

Este profesor de franceză/engleză, posesoare a unei prezențe de spirit considerată drept „originală”. Îi place să creadă că aventura cunoașterii este un zâmbet larg și frumos ascuns în paginile cărților. Dorința de a-l descoperi mereu sub o altă „pălărie” o îndeamnă să citească, să scrie recenzii, să observe, să-și imagineze...