„Enigma culturilor cargo. Șoc cultural și opacitate cognitivă” la MȚR

vă așteaptă joi, 25 octombrie 2018, de la ora 18.30, la , la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. , antropolog în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, va vorbi despre Enigma culturilor cargo. Șoc cultural și opacitate cognitivă.

Cargo cult members march with bamboo „rifles” during the celebration of John Frum’s Day in Lamakara village.

De la începutul secolului 20, sute de societăți melaneziene neolitice s-au lansat într-o imitație a culturii vestice. Totusi, practicile lor au fost aparent iraționale. Pentru a primi misteriosul „cargo”, băștinașii au înjghebat avioane de lemn și aeroporturi, au început să își strângă mâinile și să țină flori în glastre, precum europenii, sau să organizeze parade militare, toate folosind tehnologia neolitică. În aceste condiții, cum s-a răspândit oare creștinismul ca ritual și credințe asociate cu culturile „cargo” în Melanezia?


îmbină perspective din antropologia cognitivă și cea social-culturală, pentru a răspunde la această întrebare.


Prezentarea propune o explicație bazată pe intersecția dintre mecanisme psihologice evoluate pentru imitația culturală și structuri de putere și cunoaștere specifice  contactului cultural între puterile coloniale și colonizați.


Intrarea este liberă.

 

 

 

.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.